Разузнаването разполага със записи между сепаратисти и руските власти

Джон Кери: Разузнаването има записи от разговори на сепаратисти в Украйна и руските власти

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че разузнаването разполага с аудиозаписи от разговори между сепаратисти в Източна Украйна и руските власти. Записите потвърждавали, че Москва дава инструкции на сепаратистите, чрез мрежа от свои агенти, съобщава Лента.ру, цитирайки американски издания. Според Кери, разузнаването разполагало със снимки, на които се вижда, че в Източна Украйна действат хора, участвали в конфликтите в Грузия и Крим.

Междувременно, руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин заяви, че властите в Киев не са направили нищо за изпълнение на женевските договорености за уреждане на кризата в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БНР. Той ги обвини, че "упорито тласкат страната към катастрофа". Във връзка с наблюдателите от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, отвлечени в Източна Украйна, Чуркин заяви, че руската страна полага усилия да помогне за освобождаването им. По думите му обаче, изпращането им в тази част на страната е "или провокация, или глупост".

Привърженици на федерализацията на Украйна отново се активизираха в източноукраинския град Луганск. Те са завзели областното управление на МВР, както и разположена в близост сграда на милицията. Очевидци съобщават за стрелба с автоматично оръжие, но не е известно кой е стрелял. В двете сгради има изпочупени прозорци, но няма пострадали.