Вестниците в Сряда, 30 април

НАП плаши данъкоплатците с бързи запори върху заплатите

 

Три места за един кандидат-студент
Труд
Три свободни места за един първокурсник има в университетите. С други думи броят на кандидат-студентите няма да стигне, за да се запълнят местата във вузовете. Випускът от абитуриенти тази година е 59 000, а броят на местата във висшите училища е 77 000. От всички зрелостници кандидатстват едва половината, дори като се добавят тези, които не са приети от предните години, броят им пак няма да стигне. Да не забравяме, че не всички успяват да издържат изпитите.


12 млн. европари спасени от измами
Труд

Над 60 процента от сигналите за нередности при усвояването на европари са за нарушения при обществени поръчки. Това съобщи Борислав Хлебаров - шеф на дирекция АФКОС на МВР, която е партньор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).
Данните са за периода 2007-2014 г. Други 21 на сто от нередностите са свързани с правилата за финансиране.


Отпуската няма да гори
Стандарт
Да не се губят дни от годишния отпуск, ако не се ползват в рамките на 2 г. Това предложение направиха синдикатите. Предстои то да бъде обсъдено с властта и бизнеса на следващото заседание на тристранния съвет.
Работодателите засега са на различни мнения. Част от тях подкрепят идеята. "Давността е проблем в държавната администрация. Там чиновниците трупат отпуск, който след това се изплаща от хазната", коментираха от фирмите.
Властта, бизнесът и синдикатите се разбраха планирането на годишния отпуск при малките и средните фирми да отпадне. Досега всички дружества и институции бяха задължени до 31 декември да изготвят график, по който служителите ще почиват през следващата година.


Съветничка на Станишев поема Сметната палата
Стандарт
Юристът Лидия Руменова, която бе съветник на соцлидера Сергей Станишев от времето на премиерския му мандат, ще оглави Сметната палата. Предложението е внесено официално от червения депутат Петър Кънев и е подкрепено от коалиционния партньор на Столетницата - ДПС. Очаква се парламентът да избере Лидия Руменова, която през 2009-а бе избрана за кратко за член на Сметната палата на мястото на Кадир Кадир, който почина. Руменова бе гласувана от депутатите в 40-ото народно събрание, а тогава проекта за решение внесе председателят на Сметната палата Валери Димитров.


Търсят двореца на Константин Велики
Монитор
Следващата пролет общината ще започне разкопките под столичния площад „Св. Неделя", където археолозите се надяват да открият двореца на император Константин. „Идеята е догодина да започнем проучванията с разрези в земята, за да видим какво лежи под базиликата", обясни зам.-кметът по образование и култура д-р Тодор Чобанов.

Предположенията на археолозите са, че там лежат три големи обществени сгради, от които някога се е управлявала антична Сердика. Според една от хипотезите те са били резиденциите на градските управители. Възможно е една от тях да е била дворецът на император Константин Велики. Друго предположение е, че там е преториумът - седалището на военния управител. Обикновено около тези сгради се оформял и форумът.


НАП плаши данъкоплатците с бързи запори върху заплатите
Сега
На фона на куп проблеми около данъчното законодателство и грешки на самата данъчна администрация Националната агенция по приходите втвърди тона към данъкоплатците. Ден преди крайния срок за подаване на данъчните декларации и плащането на дължимия за 2013 г. данък от НАП предупредиха, че тази година ще са безкопромисни по отношение на откриването на процедури за принудително изпълнение спрямо неплатилите в срок длъжници. Списъкът с мерки включва налагането на запори върху заплатите, а при по-големи задължения - и запор върху имуществото. В същото време проблемите с кампанията идват от законодателни промени, за които самите управляващи неофициално признаха, че следва да бъдат отменени.
За намерението на НАП да бъде безкомпромисна в предприемането на мерки срещу неплатили в срок данъкоплатци съобщи пред Дарик радио говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.