Без графици за отпуск в малките и средните фирми?

КНСБ предладага да отпадне и давността на почивките

Предложенията за увеличаване на платения отпуск за отглеждане на дете не бяха обсъдени от Националният съвет за тристранно сътрудничество. Дискусиите по спорните идеи в Кодекса на труда ще продължат.

В комисията по трудово законодателство към съвета е обсъдено предложението в малките и средните предприятия да не се правят графици за отпуски. Информацията съобщи вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов

Нашата теза е, че няма никакъв проблем да отпаднат въобще графиците за малки, микро, средни, големи предприятия, ако отпадне и давността, която беше въведена в Кодекса на труда по отношение на ползването на отпуските и по отношение на обезщетенията за неизползвани отпуски, въведена заедно с графиците.

Според заместник-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков в протокола е записано, че от графиците трябва да бъдат освободени само най-малките фирми с персонал до 10 души, информира БНР. Той обясни:

Те няма да изготвят график. Вие знаете, че имаше едно оттеглено от парламента предложение, но върху тях пада допълнителното задължение, че шест месеца след приключване на годината до края на юни на следващата година да бъде ползвано това право.

По време на тристранния съвет партньорите не приеха дългоочакваните промени за ТЕЛК-а, като за пореден път създадоха работни групи за промени в трудовото законодателство. За пореден път работодателите заявиха, че текстовете в българските закони са в пъти по-строги от брюкселските изисквания, информира Дарик радио.

"Утежняване и бюрократизиране на трудовите отношение, в резултат на което имаме много нисък дял на срочните договори, много нисък дял на работа по втори трудов договор - четири пъти по-нисък от средноевропейското, много нисък дял на заети от агенцията за временна работа - той се мери в порядъка на 0.00% у нас, докато в някои от страните членки на ЕС заема пет до 10 на сто от общата заетост", каза Димитър Бранков от стопанската камара.