БНТ цензурира Красимир Велчев

Народният представител призова да се върне доверието в парламента и попита как връщаме България на хората

В момента, в който Красимир Велчев от ГЕРБ излезе на парламентарната трибуна, за да прочете декларация от името на партията, БНТ изключи на средата на първото изречение прякото си излъчване от парламента. То бе поискано от „Атака” при обсъждането на ветото на президента върху Закона за земята и ползването на земеделските земи.

Веднага след гласуването думата беше дадена на Велчев, но без всякакъв коментар, предупреждение или пояснение националната телевизия изключи пряката транслация, информира Vevesti.bg. По-късно в изказването си Велчев заяви:  Аз разбирам, че преди това не ми беше дадена думата, защото се излчваше пряко предаване. Но аз знам, че в българския парламент има достатъчно медиии и гражданското общество – това е истинската опозиция. Разчитам те да направят всичко, което говоря от тази трибуна”.

 Пълният текст на декларацията:

На 23 април на заседание на Министерски съвет по точка 22 от дневния ред министърът на културата поиска от Министерски съвет да бъде упълномощен да сключи споразумение с „Индустриален парк София” за построяване на музей на авиацията. Може ли един министър да се постави над парламента? Тук беше създадена временна комисия за разследване на сделката по „Божурище”. Вече трети месец този доклад стои на бюрото на председателя на Народното събрание и не влиза в залата.

Този продажен министър си позволява да иска от Министерски съвет преди решението на Народното събрание той да сключва някакви споразумения. Дали този министър е толкова велик, по-добър министър от проф. Стефан Данаилов, от акад. Вежди Рашидов – предишните министри, които направиха всичко възможно да съхранят Божурище.

Зад тази кауза стоят военни, граждански организации, които непрекъснато пишат писма до парламента, до Министерство на културата и отново ще се направим, че не чуваме гражданското общество. Докладът излезе с фрапиращи констатации.

От тази трибуна бяха направени обвинения към мен за лични интереси към летището. Аз съм готов веднага да се явя на детектор на лъжата, да ми зададат всякакви въпроси. Нека всеки от 8-те членове на тази комисия да се явят пред този детектор на лъжата и да отговори – упражняван ли е натиск върху него по отношение на взимане на решения и работата му в комисията? Трябва да изчистим името на парламента, че всичко се ръководи от някого. Тук се касае за националната памет, за националното богатство. Нека министърът на културата също да се яви на детектор на лъжата и да каже дали е упражняван натиск върху него за взимане на това решение.

Нека осемте члена на тази комисия да се явят пред този детектор на лъжата и всеки един да отговори на един единствен въпрос „Упражняван ли е натиск върху него по отношение на взимане на решения … става дума за тези месеци от януари до сега.” Ние трябва да изчистим името на парламента, че всичко се ръководи от някой и под някакъв натиск. Това е единственият начин и е хубаво този детектор на лъжата и хората от комисията да се явят пред него преди да влезе в зала. Защото там имаше едно искане от АТАКА, което ние подкрепихме – Мораториум върху строителството до мнението, становището на прокуратурата и Министерство на културата, не на министъра на културата, аз вече го знам него, има институт за паметниците на културата. Тук се касае за националната памет, за националното богатство.

Нека преди МС да упълномощи министъра призовавам тук министърът на културата също да се яви на детектор на лъжата да каже дали е упражняван натиск върху него за взимане на това решение. Това е единственият начин колеги. Аз разбирам, че преди това не ми беше дадена думата, защото се излъчваше пряко предаване. Но аз знам,че в българския парламент има достатъчно медии и гражданското общество – това е истинската опозиция. Разчитам те да направят достояние всичко, което говоря от тази трибуна.

Непрекъснато си задавам въпроса какво означаваше мотото „Да върнем България на хората”. Божурище е една малка част от България, на кого я връщаме, на България ли я връщаме, на хората в България ли я връщаме тази малка част? Може би трябва да докажем, че българският парламент може да пази България. Ако сега ние не го докажем това, че парламентът може да запази България, не виждам кой и затова се обръщам: Бог да пази България.