Алфа Рисърч: ГЕРБ с един мандат повече от БСП

Реформаторският блок, АБВ и Бареков изравняват подкрепата си

ГЕРБ с един евромандат повече от БСП - тази прогноза потвърди и социологическата агенция "Алфа рисърч" в последното си проучване, проследяващо електоралните нагласи между 23 и 26 април.

Изследването сочи, че на старта на предизборната кампания ГЕРБ отново има преднина пред БСП, изразяваща се в разпределение на гласовете 17,6 спрямо 15,9 процента.

След тях стои ДПС със стабилни 6,2%, което засега й осигурява две сигурни места и евентуално трето.

Както експертите прогнозираха, разпределението на гласовете ще зависи от по-малките партии и формации.

Към периода на изследването Реформаторският блок, АБВ и "България без цензура" изравняват подкрепата си - между 4,5 и 4,9 на сто, с което запазват шансовете си за по мандат, тъй като необходимия минимум, който трябва да покрият, е от 5,88% от общите гласове на хората.

При националистическите партии подкрепата е почти изравнена между 2,5 и 3 на сто от гласовете, а трите "зелени" партии си разделят почти по равно общо около 1,3-процентова подкрепа.

Проучването отчита избирателна активност под 50 на сто - между 23 и 26 април около 46% от анкетираните са заявили намерение да излязат пред урните през май.

Социолозите формират три хипотези на базата на обработените резултати.

Първата хипотеза е за по-висока избирателна активност и стабилизиране на по-малките партии близо до процентовия праг - при максимално оползотворяване на гласовете им те могат да получат до 4 мандата. В този случай ГЕРБ би имала 6 мандата, БСП – 5, а ДПС – остава с 2.

Втора хипотеза е за „потъване” на по-малките партии за сметка на големите и спечелване максимум на 1 мандат от някоя от тях. Тогава ДПС ще има три мандата, а ГЕРБ и БСП биха постигнали съответно 7 и 6.

Третата хипотеза разглежда варианта за минимална избирателна активност при максимално "разпиляване" на гласовете между повече малки формации, без те да успеят да привлекат по-големи електорални ядра. В резултат на това евродепутатските места ще се разпределят единствено между ГЕРБ, БСП и ДПС, с възможно равенство между първите две.