Плагиати злоупотребяват с хор "Космически гласове" на Ваня Монева

Артистичната формация излезе с официално изявление, в което подчертава авторските си права върху името на български и на английски език

Зачестили са злоупотребите с името и дейността на хор "Космически гласове" с диригент Ваня Монева, алармират от артистичната формация.

Хорът с 20-годишна история отдавна има проблем с неправомерните действия спрямо наименованието и дейността си - от една страна с други формации и изпълнители, които го използват, въпреки че то е защитено с авторски права, и от друга - с медии, които изписват името на български и на английски език некоректно.

Артистите излязоха с изявление във връзка с тези злоупотреби, в което подчертават, че хор "Космически гласове" е регистрирано наименование на артистична група в Министерството на културата, като на английски то се изписва като Cosmic Voices. На български то е защитено и като национална търговска марка, а на английски - като марка на Общността, с регистрации от 2009 г.

"Използването на сходни наименования от други формации и лица представлява нарушение на правата върху наименованието на хор „Космически гласове”, както и тези на неговите членове и диригент", се подчертава в изявлението.

Хорът е създаден през 1994 г. от диригента Ваня Монева и мениджъра Емил Минев под името "Космически гласове от България”. През 2009 г. една част от наименованието отпада и остава само "Космически гласове".

Днес, 20 години по-късно, хорът продължава да съществува, а диригент е все още Ваня Монева.