Това момиче пътува за Израел, ще види наследници на спасени български евреи

Животът

29-04-2014, 07:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пред 500 гости - награждават отличените ученици за "Спасяването на българските евреи"

Според Гергана "Спасението" е в основата на всичко

„Вдъхнови ме подвигът на българското общество. Това е много красив жест към еврейската общност. Ние, българите, сме дарили живот“, каза за Plovdivutre.bg Гергана Запрянова - победител в националния конкурс за ученическо есе „Спасяването на българските евреи от депортиране в лагерите на смъртта на нацистка Германия през Втората световна война“. Прочувственото есе на 10-класничката изправи на крака стотици хора в препълнената зала в Новотел Пловдив снощи.

„Спасението“, което донесе на Гери приз и ще я отведе до Израел е озаглавено така, защото според нея спасението е в основата на всичко.

Другите отличени на първо място бяха Божидар Александров от 11 „а“ клас и Георги Георгиев от 11 „е“ клас  на ЕГ „Иван Вазов“. Те получиха призовете си от председателя на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев.

По традиция победителите, класирани на първо място, ще посетят Израел, където ще се срещнат с депутати от Кнесета и представители на наследници на спасените български евреи. 

Журито класира и двама ученици на второ място, които си тръгнаха с таблети. Всичките 37 пловдивски деца, участвали в творческата надпревара, получиха грамоти.

На тържеството присъстваха областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, проф. Михаел Бар-Зоар – авторът на книгата „Извън хватката на Хитлер“, върху която младите хора писаха есетата с разсъжденията си, председателят на фондация „България“ Яков Джераси – запалил искрата за този конкурс, началникът на РИО на МОН Антоанета Пакова, живи свидетели на събитията от времето на Втората световна война и близки на спасените от българската държава евреи. Сред гостите бе и шефката на Здравната каса в Пловдив Антонина Славова. 

Участие в конкурса за есе с впечатления върху книгата на проф. Михаел Бар-Зоар  „Извън хватката на Хитлер“ взеха 400 ученици от 7 до 11 клас от 12 града в цяла България. В началото на април в София бяха обявени и наградени победителите от страната – отличени бяха осем творби.