Кметове ще съдят държавата заради санкции по екопроекти

Вълна от дела може да залее правителството

Общини се канят да съдят Министерството на околната среда и водите, ако окончателно им наложи глоби по проекти, финансирани от оперативната програма “Околна среда”, съобщи електронното издание на „Труд”. Изданието информира, че някои градоначалници като тези на Варна, Бургас, Габрово, Монтана, София, Мездра вече мислят да ги атакуват в съда. Други все още се надяват, че глобите ще бъдат отменени и до дела няма да се стигне.

Съдебните процедури обаче може да отнемат години. Някои кметове се опасяват, че през това време улиците ще останат разкопани, а съоръженията недовършени и безполезни. Европейската комисия пък може да откаже да финансира недовършените до есента на следващата година проекти. Така разходите по тях ще останат за сметка на местните власти и държавата, опасяват се кметовете. В същото време може да се стигне и до санкции от Брюксел, тъй като България не покрива изискванията за пречистване на отпадни води и третиране на боклуци.

Припомняме, че преди десетина дни около 50-ина кметове получиха известия за общо 130 млн. лв. санкции заради нарушения при обществените поръчки по проекти за канализация, водопроводи и пречиствателни станции, финансирани по ОП „Околна среда”.

Това решение на управляващия орган по ОП „Околна среда” срещна несъгласието на НСОРБ. Представители на сдружението имаха среща с министъра на околната вода Искра Михайлова, но не можеда се каже, че бе постигнато сближаване на позициите на двете страни.

От НСОРБ изтъкнаха, че заради налагането на финансови корекции по вече изпълнени и разплатени проекти при някои общини може да се стигне до запориране на сметки и невъзможност да плащат за други дейности като детски градини или болници и дори до фалити.