Проруски сепаратисти обявиха независимост на Луганск

Противниците на киевското правителство обявиха независимост в източния украински град Луганск

Новината бе съобщена от украинското радио "Свобода", цитирано от ИТАР-ТАСС и БНР.

Огласен беше и въпросът, който ще бъде поставен на референдум на 11-и май. Жителите на областта ще трябва да отговорят подкрепят ли провъзгласяването на държавната самостоятелност на Луганската република.

Сепаратистите се заканиха, че ще преминат към неуточнени "активни действия", ако до утре властите в Киев не изпълнят исканията им, а те са: подкрепа за референдума, амнистия за участниците в протестите и признаване на руския език за държавен. В случай на "агресивни действия" от украинското правителство, така нареченият "Върховен съвет на луганската република" ще поиска "миротворци" от Русия.

Екип на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е в град Славянск, Източна Украйна, за да преговаря за освобождаването на европейските военни наблюдатели, задържани от проруските сепаратисти. Вчера един от наблюдателите - шведски гражданин, беше освободен заради лека форма на диабет. В плен остават 7 души - трима германци, поляк, чех, датчанин и техният преводач. Самообявилият се за кмет на града Вячеслав Пономарьов обяви задържаните за военопленници, но гарантира тяхната безопасност.