Вестниците в Понеделник, 28 април

Изборите за европейски парламент за водеща тема за вестниците в понеделник

 

„За 24 успяхме да открием кампанията в София, Букурещ и Цар Калоян. Това заяви пред десетки граждани в гр. Цар Калоян лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев...  
Той разговаря с гражданите за важността на предстоящите европейски избори за бъдещето на България и Европа и нуждата всеки човек да гласува...  
„България не е София и всички граждани трябва да живеят нормално, независимо дали са в малка, средна община или столицата", категоричен бе той.
По думите му ако това не стане, всички граждани ще се съберат да живеят в столицата и страната ще остане пустиня.
Повече от час Станишев разговаря със събралото се множество като им разясни предприетите от правителството мерки в различни сфери, отговори на техните въпроси и изслуша проблемите и трудностите им..." - в. „24 часа".

„Социалистите малко наподобяват на Христофор Колумб, когато става дума за икономическата им политика. Като тръгнат - не знаят накъде отиват, а като стигнат някъде - не знаят къде са. Това каза кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в зала „Арена Армеец" в София. „Европа ще решава каква е правилната политика на нашите политики в икономическата и фискалната област. Необходимо е да се каже на избирателите в тази кампания - много важно е дали ще гласувате за ГЕРБ или за друга партия от семейството на ЕНП, или ще гласувате за социалистите", заяви Юнкер.  
„В ЕНП вярваме в политиките, които водят до растеж и създаване на работни места за хората, а не в политики, които водят до повече и повече дългове. Малките и средните предприятия са гръбнакът на нашата икономика. Повече от 90 % от всички работни места са благодарение на тях", посочи той." - в. „Сега".

„Скъпи приятели, имаме нужда от повече отговорност в Европа, повече отговорност, когато става въпрос за работни места, когато става въпрос за парите на данъкоплатците. Затова ни е необходимо ЕНП, а не социалистите"...
Юнкер говори близо половин час, като речта му беше с акцент върху увереността, че той ще оглави Еврокомисията в следващия й мандат. Предупреди обаче, че този път разликата между ЕНП и социалистите е малка и трябва "мобилизация" на вота...
Акцент в обръщението му беше ситуацията в Украйна и отношението на Русия. По думите му Европа трябва да стане по-малко зависима от трети държави, "които не винаги споделят нашите европейски ценности". 
"Трябва да имаме по-силен глас с трети страни при преговори за цената на енергията. Следващата комисия трябва да трансформира Европа в истински енергиен съюз. С напълно интегриран енергиен пазар", заяви Юнкер...
"Русия в момента поставя тест пред Европа. Путин знае добре, че не желаем война. Няма човек в Европа, който да иска. Аз не искам война, защото много добре знаем колко струва.
Но не можем да допуснем да му се размине.
Той знае много добре, че са му необходими добри икономически отношения с Европа. Русия зависят от Европа", смята още Юнкер..." - в. „Дневник".

„Колко партии ще влязат в Европейския парламент, зависи от избирателната активност на изборите на 25 май, прогнозира социологът Андрей Райчев пред bTV.
Според него най-вероятно българите ще изпратят в Брюксел 4 партии. Има вероятност да са три, може и 5, а най-малко вероятно, но все пак възможно, е да са шест.
При по-голямо гласуване няма да влязат АБВ и Реформаторският блок, заяви Райчев. Всичко зависи от височината на бариерата - ако тя се смъкне на 120 хиляди, ще влязат повече партии, но ако се вдигне на 180 хиляди - ще се окажат по-малко, пресметна Райчев.
Когато изборите са европейски, излизат около 2 млн. души, а когато са национални - 3,5 милиона, посочи той.
Сега тези европейски избори са междинни - нещо като муле - нито кон, нито магаре. Това са европейски избори, които играят ролята на национални, но са междинни, някакъв мелез и най-вероятната цифра е между 2,5 милиона и 3 милиона души, като в този случай влизат четири партии по моята прогноза, каза още социологът.
Според журналистката Виза Недялкова в предстоящите евроизбори ще гласуват около 2,5 милиона българи - тоест по-малко хора, защото дните са празнични.
"Сегашното правителство ще определи кога да има предсрочни избори и те ще са, когато на него му е удобно. Това ще е единствената им награда за всичко, което им се изсипа отгоре за по-малко от година, откакто са на власт", прогнозира  Недялкова. "Когато са най-стабилни и мобилизирани, тогава ще има избори", заяви тя..." - в. „Труд".

„Ако ГЕРБ и БСП сключат политическо споразумение за съвместно управление с възможно най-широка основа - който иска да влиза, това може да донесе нещо на България, заяви пред БНР социологът Андрей Райчев.    
Въпросът е България да си набележи няколко цели, сред които номер 1 е демографският проблем, и да се опита да ги реализира, каза той. Райчев уточни, че подобна коалиция е най-добре да се случи след евроизборите.    
Ако ГЕРБ и БСП са заедно в едно правителство, по-малко ще се краде, отбеляза социологът.   
В момента имаме колабирала индустрия, несъстояло се селско стопанство и фалираща култура. Линията е погрешна и хората осъждат това, добави Андрей Райчев." - в. „Сега".

 

Украинската криза и руската геополитика, както и   последиците за България от последните събития,   продължават да са сред темите на всекидневниците.

„България подкрепи всички решения на Европейския съвет и на Европарламента, заявява българският президент Росен Плевнелиев в интервю по германското радио "Дойчландфунк", цитирано от БНР. Разговорът е посветен основно на отношението на България към кризата в Украйна и към Русия, уточнява българското държавно радио. 
"Европа трябва да даде ясен отговор на политиката, която ни връща във времето, когато Великите сили са взимали решения вместо малките държави", посочва президентът в отговор на въпрос дали България се притеснява повече от агресивната политика на руския президент Владимир Путин или от това, че може  да бъде засегната от санкциите срещу Москва. 
Плевнелиев посочва, че национализмът на Русия е очевиден и че анексирането на Крим е посегателство срещу основите на международноправната система..." - в. „Дневник".

„Загрижени сме за баланса в Черноморието. Загрижени сме във връзка с темата за Великите сили и периферията между тях", посочва българският президент и призовава в сегашната ситуация да се обърне внимание не само на Украйна, но и на цяла Югоизточна Европа.
Той припомня, че България подкрепи „ясно и еднозначно" всички решения на Европейския съвет и на Европейския парламент...
На въпрос дали България все пак не проявява разбиране към руската позиция за Украйна и за поведението й в Крим, Росен Плевнелиев подчертава, че украинският народ сам трябва да взема решения за бъдещето си и допълва, че политиката на дестабилизация е опасна.
„Позитивната тенденция за мирно сътрудничество и икономическо развитие в региона може да бъде дестабилизирана", прогнозира още българският държавен глава.
Той споделя още, че в България тече дискусия за отношението към Русия и че понякога се пита дали някои политици от социалистическата партия наистина са разбрали, че България принадлежи към семейството на Европейския съюз..." - в. „Дневник".

„Рисковете от кризата в Украйна и действията на правителството за насърчаване на инвестициите обсъдиха премиерът Пламен Орешарски и кандидатът на ЕНП за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер. Двамата се срещнаха в Министерски съвет в неделя. Премиерът използва повода да благодари на госта си за активната му роля в процеса на присъединяване на България към ЕС..." - в. „Стандарт".

„Военнотранспортен самолет на НАТО презареди у нас на летище Сарафово, а пилотите са си взели полагаемата почивка между полетите.
Огромната машина С-17 стресна в събота жители на Бургас, а в някои информационни сайтове се появи информация за два самолета на Алианса. От Министерството на отбраната уточниха, че машината е една и кацането й в Бургас е по международни спогодби на България.
Бургазлии предположиха, че машината каца у нас заради кризата в Украйна." - в. „Стандарт".

„Заради напрежението между Русия и Запада около събитията в Украйна предстои цялостно пренареждане на българския политически живот под диктовката на руския президент Владимир Путин. Това прогнозира бившият депутат и един от основателите на ДПС Осман Октай в предаването „Тази неделя" по bTV.
Той припомни посещенията на заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и генералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен и отбеляза стратегическата важност на България за евроатлантическото пространство на фона на украинската криза.
„България ще изиграе много важна логистика в напрежението, НАТО ще има нужда от стабилност, а Путин ще търси начин да дестабилизира държавите в околността", посочи той..." - в. „Труд".

„По думите на Осман Октай, всички вече осветени бивши агенти на Държавна сигурност и близки до Москва ще бъдат избутани на заден план. „Кукловодите ще ги размести Путин и ще сложи на тяхно място секретни фигури от второ трето ниво, има такива клубове, които вече действат в София", посочи Октай, но не пожела да разкрие подробности около тази своя теза..." - в. „24 часа".

Вестниците отделят място и на европейската енергийна политика, и на отношението към руските енергийни проекти.

„Премиерът Пламен Орешарски и кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер се срещнаха и се обединиха около тезата, че инвестициите в свързване на газопреносните системи в източната част на континента трябва да бъдат приоритет за новата Европейска комисия...  
Орешарски е запознал Юнкер с икономическата ситуация в страната и действията на правителството за насърчаване на стопанската активност и инвестициите, както и с рисковете, произтичащи от кризата в Украйна." - в. „Дневник".

„Приоритетите на България трябва да бъдат енергийната независимост, енергийната ефективност и енергийната диверсификация, посочва президентът Плевнелиев и допълва, че след газовата криза през 2008 г. България е започнала работа по изграждането на газови връзки с Румъния и Гърция..." - в. „Дневник".

„Аз досега да бях подписал „Южен поток" и да го бях построил, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на предизборната кампания на партията...  
„Кой им пречи да подпишат „Южен поток"? Какъв ГЕРБ му пречи на Станишев? Аз досега да го бях подписал и да го бях построил", заяви Борисов. "
Експертът Орешарски направил първа заварка на „Южен поток" и сега тръбите ги няма. Остана само отдолу бетонът. Ето той ни е премиер. Този хубавец всеки ден прави копка на „Южен поток" и го подписва. Разбрах, че щели да го подписват след изборите. И листа, и молива са в тях - да го подпишат", посочи той..." - в. „Труд".