Русенци предпочитат хляба на малките фурни

В изостреното противоборство

В изострения спор между големите търговски вериги и родните производители, който намери своя връх в Бургаско, потребителите в Русе дават своя глас за малките квартални хлебопекарни. Това информира Нова ТВ.

Оказва се, че местните фурни пак са на мода в града. В една от тях хлябовете с хрупкава коричка и мека сърцевина се пекат в 80-годишна пещ.

„Технологията е опалване на пещта с нафтова горелка, след това се почиства цялата, веднага се мята гол хляба върху тухлата, така се получава по-хрупкава кора”, обяснява собственикът. На майстора не влияят нито условията за добра реколта от жито, нито очаквания цената на хляба да се вдигне след жътва.

Потребителят е категоричен - в домашния хляб от кварталните хлебопекарни няма консерванти, а само носталгия към "спомени от бабино време".

Заради непосилните условия на големите търговски вериги обаче този хляб не може да стигне до щандовете им. Ако би стигнал, той би се продавал добре, въпреки че е малко по-скъп от заводския. Защото хората го харесват.

Говорейки за цени, много от хипермаркетите сами произвеждат хляб и хлебни продукти, който също са значително по-скъпи от опакованите от външни снабдители. Остава загадка защо заедно с тях не се нареди и любимия на русенци...