Вестниците в Неделя, 27 април

Изрод насече майка и дете


Монитор
Телата на майката и детето били открити, след като комшиите им надушили зловонна миризма, носеща се от жилището им. Съседите забелязали, че от няколко дни в апартамента на семейството няма никакво движение. Прозорците му били затворени от дни, но през един от тях съсед видял двете тела, които лежали безжизнено в една от стаите на жилището. Към 16 часа вчера комшиите подали сигнал в местното РПУ. На място веднага пристигнали екипи на полицията, които разбили вратата. Когато влезли вътре, видели, че всичко наоколо е в кръв. В една от стаите пък се натъкнали на страшната гледка на обезобразените трупове. От следите станало ясно, че жертвите са се отбранявали от нападателя си до последно. Има данни, че е имало борба и гонка между тях из всички стаи на жилището. Криминалистите не изключват и версията малката Джейда да е заклана, защото е станала неволен свидетел на убийството на майка си.


Април - най-дъждовен от 127 г. насам
24 часа
136 литра дъжд на квадратен метър са паднали в София този месец, което официално го прави най-дъждовния април в историята, обяви пред в. "24 часа" синоптикът от "ТВ-МЕТ" Симеон Матев.
Такова количество не е падало в София от 1887 г. насам, а месецът още не е свършил, обясни той. Предният априлски рекорд е бил през 1937 г., когато в столицата са паднали 122 л на кв.м.


40 тона опасни зеленчуци са унищожени за броени дни
24 часа
Над 40 тона опасни зеленчуци са били унищожени в рамките на няколко дни. В масовия случай става въпрос за използването на пестициди и други забранени вещества, съобщиха за bTV от Агенцията по храните. Най-рискови са продуктите от трети страни.
В разгара на празниците салатите определено се продават добре. Това, което може да кажем, е, че контролните органи следят за наличието на врдени вещества и най вече за пестициди. Само за няколко дни от Агенцията по храните са конфискували тонове опасни зеленчуци. В топ 3 на най-рисковите зеленчуци са: чушките, салатите, както и краставиците, но определено внос от Турция.


Българският чесън е испански!
Труд
Какви ли легенди не сме чували за българския чесън - гони вампири, грип и какво ли още не... Оказва се обаче, че роден чесън почти не е останал по нашата земя. Масово българските ниви се засаждат със семена от испански чесън, сред които властва сортът "Морадо", характеризиращ се с червени люспи.

През хипермаркетите до софрата на нашенеца най-често пък достигат евтини скилидки от Китай, показа проверка на "Труд". Оказва се, че нашата Селскостопанска академия е спряла производството на родни семена чесън веднага след началото на прехода заради липса на средства.


Строим "Южен поток" през юли
Труд
Строителството на българския участък от "Южен поток" ще започне през лятото. Това става ясно от съобщение на сайта на руската компания "Газпром".
Доставката на тръбите за газопровода у нас ще започне през май. Предвижда се строителството на руска територия да започне през юни, а на българска - през юли. Тези въпроси са били обсъдени на съвещание на ръководството на енергийната компания в Москва. Според "Газпром" скоро ще бъде подписан договорът за доставката на оборудването и материалите, за строително-монтажните работи, обучението на персонала и др..


Строят "Южен поток" през лятото
Стандарт
Строителството по българския и сръбския участък от газопровода "Южен поток" ще започне през лятото. Това съобщи на сайта си руската компания "Газпром" вчера, цитирайки шефа Алексей Милер. Предвижда се поставянето на тръбите да започне още през май. Самата работа по изграждането ще стартира през юни на руска, и през юли на българска територия. Есента ще започне полагането на тръбите от морския участък по дъното на Черно море. Планира се първият газ по "Южен поток" да бъде доставен в края на 2015-а година. Подписани са и договорите за самия морски участък, за изграждането на технологичните обекти и за устройството на бреговите участъци в България и Русия, където ще преминават и четирите линии. В България в най-скоро време пък ще бъде подписан договорът, който предвижда доставката на оборудването и материалите, строително-монтажните работи, обучението на персонала и въвеждането в експлоатация на съответния участък от газопровода. Пресслужбата на компанията цитира ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, който заявява, че "днес само "Южен поток" може да даде на Европа реални допълнителни гаранции за енергийна сигурност". Подчертава се още, че строителството и експлоатацията на газопровода ще създадат в България, Сърбия, Унгария, Словения и Хърватия общо 8500 работни места.


25 метра флаг за "българските" папи
Стандарт
Огромен трибагреник се вее от снощи на площад "Свети Петър" в Рим. 25 метровият флаг бе донесен от 50 вярващи от град Раковски. Ревностните християни не са спали цели нощи заради канонизирането на "българските папи" днес. Сред тях е и Янко Павлов, който е имал честта да измие ръцете на папа Йоан Павел II при посещението му у нас през 2002 г. "Това беше най-щастливият ми ден в живота", сподели за "Стандарт" той. Другият папа, който ще бъде канонизиран, е Йоан XXIII, също дълбоко свързан с България. Между 1925 и 1935 година той е нунций на Ватикана у нас. Над един милион вярващи, сред които и 200 българи, обсадиха от снощи базиликата "Свети Петър" за тържествената меса по канонизирането, която ще отслужи папа Франциск.