Предизборната кампания ще премине под знака на украинската криза

ГЕРБ ще спечели един мандат повече от БСП

Това заяви PR експертът Красен Кралев в студиото на Емил Кошлуков по TV7.

По думите на Кралев официалният старт, даден на 25 април, е условен, тъй като „всички са в кампания от последните 10-11 месеца. Това е просто условно даден старт на кампанията, колкото да се регламентират ползването на медиите и финансовите условия, при които ще се провежда тя.”

Държавата ни се намира в безпрецедентна криза, с продължаваща вече 11 месеца кампания и натиск върху правителството, така че не виждам нещо кой знае какво да се промени през следващия месец.

Новото тук е, че няма да има предизборно говорене по европейски политики, защото това за българския избирател е скучна тема. В момента виждам, че само ГЕРБ се опитват да водят диалог в тази посока.”

Украинската криза показа тежкото разделение на българския народ. То не е на леви и на десни, на бедни и богати. То е на русофили и русофоби, както се знае от 130 години, но русофобството бе умело прикривано през последните седемдесет от тях. ”

По повод откриването на кампанията на „Атака” в Москва Кралев коментира:
„Абсолютно очаквано, според мен. Това не е изненада, а съвсем логично поведение от страна на Волен Сидеров” и допълни: „Волен е много хитър човек и много хора го подцениха. Модерният национализъм е „за” и „против” Европейския съюз. В момента той се възползва от украинската криза, както се казва „изтегли дюшеш”. Имаше шанс и не го пропусна”.

PR-експертът подкрепи твърдението на другия гост в студиото, социологът Кольо Колев, че лидерът на „Атака” артикулира това, което много българи искат да чуят: „обичаме Русия”, „ЕС не е това, което искаме да бъде”, „НАТО на моменти прекалява”.

По повод кампанията на „Атака” Кралев "използва жокер" от "класика" д-р Хаус "Everybody lies" и обясни: „Всички лъжат по време на предизборната кампания, но това не е същественото. Трябва поведението на Сидеров да се следи много внимателно от всички негови конкуренти защото развитието на събитията в европейските държави през последните 10-15 години показва, че има почва в „антиевропейското говорене”. Като добавим и тънката струна на русофилството в българското общество, оттук нататък това е единственият ресурс, от който партия „Атака” може да черпи гласоподаватели.”

В отговор на въпрос на зрител има ли независими социологически агенции и не манипулират ли те общественото мнение, Кралев коментира: „Всички социологически ангенции са независими, тук ключовият въпрос е кой им плаща за съответното проучване. Публична тайна е, че има два вида проучвания. Едните са тези, които се изнасят в медиите и служат за манипулиране на обществото, особено по време на предизборни кампании. Знаем, че навикът на гласоподавателите е да следват победителя. Това може да се окаже за критично за разпиляването малките партии, които са на ръба на бариерата. Другите са проучванията, които се ползват ръководствата на партии и предизборни щабове. Те не се показват, защото служат в работен порядък, това са истинските цифри.”

В тази връзка PR-експертът подчерта, че трябва да има регламент, а именно по време на предизборна кампания всяка агенция трябва да обявява коя политическа партия е платила проучването.

На въпрос на водещия „Коя ще е голямата битка, между ГЕРБ и БСП или за влизането на по-малките партии”, социологът Кольо Колев бе категоричен, че голямата битка ще е БСП срещу ГЕРБ, а залогът – властта. Той подчерта, че това няма да са европейски избори, в истинския смъсъл на думата.

Според Красен Кралев обаче, битката на това ниво е ясна. ГЕРБ убедително върви към победа и тя ще се материализира с един мандат повече. Какъв ще е точният брой на евродупатите ще зависи от това кои партии ще прескочат бариерата.
Кралев подчерта, че от реалния резултат, изразен в мандати, както и от резултата, който ще получат особено АБВ, България без цензура, Реформаторски блок и Атака, ще зависят и евентуалните последващи действия, заявени от страна на опозицията за предизвикване на предстрочни избори.

„Няма как ДПС и БСП както са сега в коалиция, да нямат заедно повече депутати от ГЕРБ”, контрира водещият Емил Кошлуков.

„Зависи кой как брои. Зависи коя от по-малките партии ще премине бариерата. Има ярко изразено поведение от страна на партиите, които се борят за преминаване на 6-процентната бариера. Това вече е въпрос на математика”, коментира Кралев
А Колю Колев допълни, че наистина битката не е за мандат, а за гласа на всеки един избирател.

„Не трябва да се подценява тази битка. Резултатът от нея ще определи каква ще е конфигурацията на следващото управление на България.”

На коментар на Кралев, че ГЕРБ уверено върви към изборна победа, социологът Кольо Колев изказа мнение, че думите му ще накарат хората да отидат до избирателни секции и да накажат ГЕРБ, защото въпреки скепсиса и недоволството от управлението на БСП, ДПС и правителството на Орешарски, 80 на сто от хората не искат реанимация на ГЕРБ във властта.

„Категорично не съм съгласен”, отговори Кралев и обясни, че „това са част от манипулациите. Ние сме правили проучване сред потребителите в интернет пространството, където е образованата част от населението, и резултатите показват, че отношението в предпочитанията между БСП и ГЕРБ е в пъти изразено в полза на ГЕРБ, на десните като цяло. Реформаторите също бележат много високи резултати. Наблюдава се ясна и категорична тенденция в тази посока. Важно да се обърне внимание на коментарите на обществото, там, където има интерактивно общуване, а не на платените коментатори.”

Кралев коментира също, че „3-4% разлика, с които манипулират социологическите агенции, представляват един мандат. Тенденцията е достатъчно категорична и ясна, в рамките на една кампания.” Той изтъкна, че „БСП е притисната и няма полезен ход. Тя трябва да дава коментари и становища за действията си във връзка с украинската криза. Част от електората им, предимно русофили, е привлечен от АБВ, друга от Атака.”

Г-н Колев, отчитате ли „ефекта на Първанов”, отчитате ли, че взимат от гласовете на червените, отправи въпрос към Кольо Колев водещият.
„В момента АБВ се намира в процес на паритет и именно това е причината за него. Над 60% от хората, които гласуват за АБВ, всъщност са били гласоподаватели на БСП. Напълно е възможно г-н Първанов да подари победата на Бойко Борисов. Проблемът при АБВ е, че имат ресурс да навредят на основната управляваща партия, но за тяхно съжаление, мисля, че нямат ресурс да победят.”

Кралев изрази мнение, че „АБВ имат съвсем друг маниер на поведение. Първанов категорично заяви, че иска да спаси БСП от мъртвата хватка, в която е попаднала в отношенията си с ДПС. Дали електорът му вярва, ще покажат резултатите от изборите, но се наблюдава тенденция за засилване на тяхното влияние.”

По повод реформаторите коментира: „Двете ядра в Реформаторския блок – едното около Меглена Кунева, другото около ДСБ, имитират единност, но всъщност са дълбоко разделени. Те не могат да преодолеят тези противоречия и съперничеството за първото място в листата. Това е единствената формация, която обръща внимание на възможностите за преференциално гласуване в предстоящия евроизбори, което ще им изиграе лоша шега. Прекалено много се обърнаха към вътрешните си проблеми и това води до разминаване на тяхното поведение с очакванията на избирателите. Но, в една хипотеза на ниска избирателна активност, Реформаторският блок има шанс, защото те са единствени, които имат твърд електорат от по-малките партии”.

В заключение двамата гости дадоха прогноза за резултатите на предстоящите избори:

Социологът Кольо Колев смята: „На този етап не мога да кажа кой ще бъди първи и кой втори между БСП и ГЕРБ, в момента нещата са на кантар. Най-вероятно Бареков ще влезе, за реформаторите – не е ясно. За Сидеров също не мога да твърдя. ДПС ще бъде в традиционното си политическо здраве. Според мен има още една партия, която има сериозни шансове да премине бариерата, и това е НФСБ.”

Експертът по връзки с обществеността Красен Кралев коментира: „Според мен уравнението се решава по следния начин: ДПС ще вземе три мандата, нито повече, нито по-малко. Прогнозирам победа на ГЕРБ, която ще се изрази с един мандат повече, като съотношението между мандатите на ГЕРБ и БСП ще зависи от това кои от по-малките партии ще преминат бариерата. Реален шанс да вземат до един мандат имат Реформаторският блок, АБВ и България без цензура, но това зависи от избирателната активност. Не трябва да се забравя и Атака заради особено агресивната кампания, която провежда, както подчертах в началото.”