Европейските лидери сипят похвали за Калфин

Българският евродепутат проведе в София работна среща с лидера на ЕП Мартин Шулц

Европейските лидери подкрепят водача на Движение АБВ за евровота на 25 май Ивайло Калфин. Подкрепата и уважението си към него изразиха председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода.

Рано тази сутрин Калфин проведе работна среща с Шулц, който в момента е кандидат за президент на Европейската комисия на мястото на Жозе-Мануел Барозу. Шулц пожела успех на кандидатите за евродепутати на АБВ – Нина Найденова, Ангел Ризов, Константин Проданов и Ивайло Русчев.

"С Ивайло Калфин сме приятели от дълги години. Като президент от Групата на социалистите Ивайло беше най-близкият ми колега. Това е още една възможност за мен – да изкажа почитанията си за него, за работата, която той свърши като докладчик на многогодишната финансова рамка на бюджета на ЕС", заяви пред медиите в София лидерът на Европарламента.

Шулц каза още, че е много благодарен за подкрепата на Калфин преди и сега, вече по линия на АБВ, за кандидатурата му за президент на ЕК. "Така че е съвсем нормално да се срещна с него сега, като стар приятел и колега", обясни Шулц.

Председателят на Алианса на социалистите и демократите също изпитва дълбоко уважение към българския политик:

"В преговорите за многогодишния бюджет на ЕС той излизаше много често с предложения или визии, които бяха приети от страните членки и които те нямаше как да отхвърлят, така че той се ползва с голямо уважение не само сред Групата на социалистите и демократите в ЕП, но и в целия парламент и наистина би било катастрофално, ако той не може да се завърне като евродепутат", заяви за Ивайло Калфин Ханес Свобода.

Чуйте какво още казаха за водача на евролистата на АБВ Свобода и негови колеги:

След срещата Калфин припомни позицията си, че листата на АБВ е част от социалистическото семейство на Европа. "Нашето място е в листата на социалистите и демократите и ние изцяло подкрепяме кандидатурата на Мартин Шулц за председател на ЕК. Това е най-добрият вариант за европейските граждани и за българските граждани, ако искаме да видим една работеща и близка до хората комисия.

Темите, които обсъждахме, бяха свързани с кампанията, това, което правим в ЕС, така, че левицата и социалистите да спечелим мнозинство", каза Калфин.

Шулц каза още, че ЕС всеки ден взема решения, които оказват директно влияние върху живота на българските граждани. "И България, и целият ЕС имат проблем с това, че хората не знаят и питат кои са тези, които вземат решенията. И сега за първи път гласоподававателите пращат представители в ЕП, които ще избират директно председателя на Комисията.

Аз съм тук като кандидатит от групата на социалистите и демократите. В неделя разбрах, че г-н Жан-Клод Юнкер ще е тук – кандидатът на ЕНП за Комисията, така, че те могат да направят своят избор между мен и него".