Първата газ от "Южен поток" идва в края на 2015 г.

Строителството на газопровода беше обсъдено на съвещание в Москва

През лятото ще започне строителството на българския участък от газопровода "Южен поток". Това обявиха руската компания "Газпром", цитирана от БНР. Първата газ по него ще бъде доставена в края на 2015 г.

Ръководството на енергийната корпорация е обсъдило хода на строителството на газопровода и реализацията на съпъстващите проекти на територията на Руската федерация на съвещание в столицата Москва. По негови данни проектът се реализира строго според приетия график.

В най-скоро време предстои да се подпише договорът, който предвижда доставката на оборудването и материалите, строително-монтажните работи, обучението на персонала и въвеждането в експлоатация на българския участък от газопровода.

Графикът предвижда доставката на тръбите за "Южен поток" у нас да започне през месец май, а самата работа по изграждането да започне през юни на руска и през юли на българска територия. През есента пък ще започне полагането на тръбите от морския участък по дъното на Черно море. Договорите за него вече са подписани, както и контрактите за изграждането на технологичните обекти и за устройството на бреговите участъци в България и Русия, където ще преминават и четирите линии.

Първата газ по тръбопровода ще бъде доставена в края на 2015 г.