Бащи излязоха на протест пред социалното министерство

Не искат "свиждания" с децата си

Бащи излязоха на протест пред социалното министерство с искане за равни родителски права и съвместно отглеждане на децата от родителите им дори след развод или раздяла, пише bTV.

Историята на един от тях, Стойчо, започва преди около 7 години. Има връзка с жена, от която има дете. Разделят се, но Стойчо не спира да се вижда със сина си

Детето обаче вече е припознато от втория мъж на биологичната му майка. За Стойчо остава битката да докаже, че той е бащата. Подкрепя го настоящата му половинка. „Децата не просто се правят, те трябва да бъдат отгледани”, казва тя.

„За мен остава правото той да познава баща си...Това е война като на война... този баща спираш да го познаваш, започваш да го мразиш”, убеден е мъжът.
Десетки са родителите със сходни истории, които искат институциите да се ангажират с проблема. Според Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие „Член 24” в момента при раздяла детето и неотглеждащия родител придобиват статут на затворници с право на свиждане.

Как да бъде направена реформата?

Отговорът на този въпрос потърсихме от Константин Пенчев – съдия, адвокат, законодател, а сега и национален омбудсман. Според него трябва да се направи спешен ремонт на Закона за детето и Закона за предучилищно и училищно образование.

„Нищо не се случва, работна група, следващ министър и работна група (...) нищо не се случва, дайте да седнем да пишем, докога ще се учим”, пита той.

Нужни са още и специализирани съдилища или съдебни състави и обучени социални работници, допълва Пенчев.