Путин започва трета световна война?

"Автоколона руски сили са стигнали на един километър от границата, а в ученията участват и части на руските ВВС"

Русия иска да започне трета световна война чрез „военна и политическа“ окупация на Украйна и създаване на конфликт, който ще обхване и останалата част от Европа, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс.

„Държавното ръководство на Руската федерация носи пълната отговорност за агресията на територията на Украйна и за подкопаването на международната сигурност и стабилност“, заяви Яценюк, цитиран от Интерфакс.
Украинският премиер призова „цялата международна общност да се обедини срещу руската агресия“.

„Опитите за военен конфликт в Украйна ще доведат до военен конфликт в Европа. Светът още не е забравил Втората световна война, но Русия вече иска да започне трета“, каза Яценюк на заседание на правителството.

Украинският министър на отбраната Михайло Ковал съобщи, че руските войски, които провеждат учения близо до границата на Украйна тази седмица, са се доближили на един километър от границата. "Автоколона руски сили са стигнали на един километър от границата, а в ученията участват и части на руските ВВС", каза Ковал и добави, че „Въоръжените сили на Украйна са готови да отблъснат всякаква агресия.“

Премиерът Яценюк заяви, че Украйна очаква до утре официален отговор от Русия на въпроса защо руски войски се съсредоточават край украинската граница. Той напомни, че на 24 април е задал официален въпрос в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
„Русия трябваше в срок от 48 часа да информира какво правят нейни войници край украинската граница. 24 часа вече изтекоха. Очакваме официален отговор от Руската федерация“, каза Яценюк.