Собственикът на кокаиновия кораб бил братовчед на Брендо

Моряците от „Св. Николай” още не са получили заплатите си

Близо две години след зрелищния арест на екипажа на кокаиновия кораб "Св. Николай" в Испания, моряците все още не знаят съдбата си. Най-оптимистичните прогнози са делото в кралството да започне през август, пише "Телеграф". Освободените под парична гаранция са при семействата си в България, но не могат да плават, нито да си намерят свястна работа. Дори и офицерите са принудени да се прехранват като шофьори и хамали, за да свържат двата края.
"Дойчин Дойчев е първи братовчед на Евелин Банев - Брендо! Вие не знаете ли? И аз не знаех преди да ме тикнат в затвора. Двамата са роднини, но дали трите тона кокаин, които откриха на борда на "Св. Николай" имат връзка с Брендо, нямам никаква представа. Сега ме питат кой е виновен - и това не знам. Мога само да гадая", казва Румен Денев, който е помощник-капитан на морския съд.
"Когато ме пуснаха от ареста, се видях с Дойчин в Бургас. Той каза, че нищо не знае за тази дрога, нямал представа кой и как я е качил. Казва - мен ме е нямало на кораба, дал съм го на друг партньор и не знам какво е станало. И е прав, как да кажеш, че е виновен, като нямаш доказателства", разказва Денев.
57-годишният бургазлия прекара в испански затвор точно 15 месеца. В края на октомври съдът го освободи под парична гаранция.
Дойчин Дойчев не е платил и стотинка за злополучния рейс. Оправдавал се, че има дългове към банки и не можел да ги погаси. "На мен лично ми дължи около 6000 долара за два месеца и половина. Толкова изкарах преди да ни арестуват", казва още Румен Денев.