Джон Кери предупреди Русия за нови санкции

Джон Кери предупреди Русия, че неспазването на женевското споразумение ще доведе до нови санкции

Американският държавен секретар Джон Кери предупреди Русия, че неспазването на Женевското споразумение ще доведе до нови санкции и заяви, че Москва стои зад подклаждането на сепаратистки настроения в Украйна.

В необичайно остро заявление Кери обвини Кремъл в бездействие по въпроса за деескалиране на кризата: Ако Русия продължи в тази посока, това ще е много сериозна грешка, това ще една скъпа грешка.

Държавният секретар направи равносметка на изминалите седем дни от Женевското споразумение и коментира, че докато Украйна прави всичко възможно за спазването му с предприемането на действия по защита на рускоезичното население и амнистия за тези, които предадат оръжията си, то Русия е предприела стъпки за активно саботиране на демократичните процеси. Той посочи, че решаването на една криза изисква прилагане на договореностите и от двете страни и допълни, че в момента Москва изопачава реалността, като си служи със средствата на пропагандата.

В заключение Джон Кери заяви: Прозорецът за промяна в курса се затваря. Президентът Путин и Русия са изправени пред избор. Ако Русия избере пътя на деескалацията, международната общност, всички ние ще приветстваме това. Ако не, светът ще даде да се разбере, че цената за Русия ще се покачва. И както президентът Обама заяви за пореден път, ние сме готови да действаме.