Тютюнопроизводители излизат на протест днес

Те ще настояват да се преразгледа начинът, по който се разпределят средствата от държавната субсидия. Готови са да стигнат и до съда, ако няма отговор на техните искания

Тютюнопроизводители излизат на протест днес. Те са недоволни от разпределението на допълнителните 100 милиона лева държавна субсидия за различните сортове тютюн.

Един от недоволните производители е Иван Сабахлъков. В предаването "Преди всички" на БНР той обясни в какво се състои проблемът: Прилага се двоен стандарт за едни пари, определени за една и също работа, свършена по едно и също време от едни и същи хора. До 2 тона предаден тютюн ще се дават 3 лева за едните хора, а над 2 тона, който е произвел, ще му се дават 2 лева. Няма никаква логика.

Засегнати са над 1800 производители, предимно на тютюн, сорт басми.

Иван Сабахлъков заяви, че се разграничават от Националната асоциация на тютюнопроизводителите: Тези хора казаха, че всичко е справедливо. Може ли да бъде справедливо, когато са ощетени толкова много хора.

Тютюнопроизводителите ще се съберат днес на площада в град Хаджидимово. Там те ще приемат декларация, която ще изпратят до българските и европейски власти. Те ще настояват да се преразгледа начинът, по който се разпределят средствата от държавната субсидия.

Тютюнопроизводителите са готови да стигнат и до съда, ако няма отговор на техните искания.