Държавен фонд „Земеделие” работи в пряко нарушение на регламента

В момента ДФЗ работи без сертифициращ орган на разходите в пряко нарушение на регламента за акредитацията на всички раплащателни агенции. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” народният представител от ПГ ГЕРБ Десислава Танева. "Това мога да го кажа като огромно нарушение, чиито последици независимо кой ще представлява българската страна, ще трябва да ги отстоява да ги няма", допълни тя.

За нарушение на права и принципи категорично мога да заявя, че такива няма при управлението на ГЕРБ, напротив, всичко, което е ставало, е ставало след съответната комуникация и разрешение от Брюксел", посочи тя. Танева избори създаването на гаранционния фонд, плащането на аванси по общинските мерки. „Всичко е било защитено. Там, където се проявяват пропуски, безспорно са се отстранявали веднага, когато се е установявало извършването им. Нарушение на правила и работа на ДФЗ извън някакви принципи, правила и еврорегламенти, категорично не е имало, за разлика от сега", посочи тя.

Във връзка с двата одитни доклада, които излязоха, Танева обясни, че маркират потенциални рискове. „Оттам насетне ДФЗ трябва да защитят тезата има ли такъв пропуск, риск и съответно да има или да няма санкция за държавата”, каза Танева.

За общинските мерки и плащането на авансите, Танева посочи: „Категорично мога да заявя, че в мандата на ГЕРБ наддоговорирането и авансовото плащане беше извършено в съответствие с регламентите за това, в съответствие с нотификацията и няма нарушение на никакви правила. Последното наддоговориране на бюджетите и съответно плащане на авансите беше извън тези правила и твърдя, че един ден ще съществува риск от налагане на санкции затова и невъзстановяване на средствата, които са платени по последното наддговаряне, които все още не са възстановени", каза още Десислава Танева.