Българите не са доволни от условията на труд!

Изморителните пози, стресът - основен риск за здравето и безопасността на работното място

Едва една трета от българите са доволни от условията при които работят. Това показва проучване на Евробарометър, цитирано от БГНЕС, в което се изследва как кризата е засегнала качеството на труда.
 
Средното ниво на удовлетвореност от индивидуалните условия на труд в ЕС е 77%. В същото време малко повече от половината от работещите европейци смятат, че условията на труд в тяхната страна са добри (53%). Мнозинството - 57%, обаче все пак считат, че индивидуалните им условия на труд са се влошили през последните пет години. Налице са много големи разлики между държавите членки, като процентите варират от 94% за Дания до 38% за Гърция.
 
Работното време и безопасността на условията на работа се радват на високи нива на удовлетвореност – около и над 80%.
 
Проучването на Евробарометър, проведено в 28-те държави членки, показва, че повече от 80% от респондентите в Дания, Люксембург, Финландия и Нидерландия считат, че условията на труд в тяхната държава са добри. Гърция е с най-ниския процент на удовлетвореност на национално равнище - 16%, и е единствената държава, в която по-малко от половината от работещите респонденти са доволни от настоящите си условия на труд - 38%. В България удовлетвореността на национално равнище е почти два пъти по-висока, отколкото в южната ни съседка - 31%.
 
Разликата в нивата на удовлетвореност може да бъде обяснена с множество фактори като социалния и икономически контекст, повлиян от кризата, но също и по-структурни характеристики като социален диалог, социални политики и трудово право, които могат да са по-силно или по-слабо изразени в зависимост от националните ситуации в ЕС.
 
Редица фактори потвърждават нарастване на интензивността на труда. Стресът е считан за най-важния риск на работното място от малко повече от половината участвали в анкетата. Неудовлетвореността по отношение на работното натоварване, темпът на работа и дългият работен ден (над 13 часа) са по-често срещани за разлика от друго проблеми като  липсата на интерес към задачите или недостатъчни периоди на почивка на седмична или годишна база.
 
По отношение на организацията на труда във връзка с равновесието между професионалния и личния живот, 40% от анкетираните заявяват, че не им е предложена възможност да използват гъвкав режим на работа.
 
Наред със стреса, като един от най-важните рискове на работното място се възприема неергономичната среда. 28% от анкетираните определят повтарящите се движения и изморителните или болезнени пози като основен риск за здравето и безопасността на работното място, а 24% — ежедневното вдигане, пренасяне или преместване на товари.
 
Проучването на Евробарометър е проведено сред  26 571 респонденти от различни социални и демографски групи  в 28-те държави-членки между 3 и 5 април 2014 г.