Станишев или е некомпетентен, или заблуждава!

76 от европейските социалисти за гласували „за” резолюцията на „Южен поток”

Самият господин Станишев или е некомпетентен, или нарочно заблуждава, защото една голяма част от самите европейски социалисти – 76 от тях са гласували за тази резолюция за „Южен поток”, която е подкрепена от голямо мнозинство от ЕП от почти всички политически формати – ЕНП, консерватори, либерали, зелени и една голяма част от социалистите.

Това каза за Агенция „Фокус” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. „Това показва, че Станишев е изолиран и неговото мнение не се чува сред европейските социалисти, защото те явно, обратно на неговото желание са гласували „за” резолюцията, като 64 души са се въздържали и само един от социалистите е гласувал против резолюцията”, каза Ковачев.

 



„С голяма почуда видях изявленията на Сергей Станишев, в Хасково и Кърджали, в които той казва, че е скандализиран от това, което е приел Европейският парламент като позиция, относно руския натиск на страните от Източното партньорство.

За да се придобие пълня яснота, Ковачев обясни, че в тази резолюция има чл. 28, казвайки че позицията на Европейския парламент е „Южен поток” да не се строи, а да се търсят други алтернативни източни на доставка на газ за страните от Европейският съюз, особено за тези които са изключително зависими от Русия.

„Явно той не е видял, че ние излязохме със специална декларация след гласуването, в която отново потвърдихме нашата последователна позиция по отношение на „Южен поток”, каза още той и обясни, че „Южен поток” не трябва да увеличава зависимостта на нашата страна от един енергиен източник и той трябва да бъде построен по цялата си дължина на територията на ЕС под европейското законодателство. По думите му, депутатите от ГЕРБ в европейското правителство са срещу манипулациите и шикалкавенията на сегашното управление, за това да изкарат офшорната част на „Южен поток“ от законодателството на Европейския съюз.