50 години от смъртта на земеделския лидер Димитър Гичев

Паметната дата ще бъде отбелязана със събитие в столицата

На 26 април се навършват 50 години от смъртта на един от най-видните земеделци на миналото време - един от лидерите на БЗНС "Врабча 1" Димитър Гичев.
Паметната дата ще бъде отбелязана в Зала 1 от сградата на Федерацията на научно-техническите съюзи, която се намира на ул. "Г. С. Раковски" 108. Събитието е с начален час 14:00 часа.

Организатори са Гражданско сдружение „Обединени земеделци и демократи“ и Азалия Бобчева, внучка на Димитър Гичев. Поканени са общественици, интелектуалци, доказани демократи и представители на земеделски и демократични организации в страната.
На паметника на демократа-земеделец пред църквата Свети Седмочисленици ще бъдат поставени венци и цветя.

Големият земеделски водач Димитър Гичев е роден през 1893 г. в село Перущица, Пловдивско. Завършва духовна семинария в София. В редовете на БЗНС е от 1912 г. Участва като войник в Първата световна война и е съден за активна антивоенна дейност, взима участие във Владайското въстание.
След войната Гичев е активист на БЗНС и през 1920-1923 година е окръжен управител на Пловдив, а след Деветоюнския преврат от 1923 г. минава в нелегалност. Успява с неимоверни усилия да възстанови Земеделския съюз, превръщайки го в модерна демократична партия и се превръща в безспорен лидер на БЗНС „Врабча -1“ до средата на 40-те години.
През 1925 г. е арестуван, осъден и амнистиран. Участва заедно с Демократическата, Радикалната и Националлибералната партия в създаването на Народния блок и е министър в кабинетите (1931 - 1934) на блока. Той е осъден и интерниран в Клисурския манастир след Деветнадесетомайския преврат от 1934 г. През 1936 г. е един от инициаторите за създаването на Конституционния блок за възстановяване на Търновската конституция.

Повече за биографията на Димитър Гичев вижте в статията на Sofiautre.bg.