929 безработни са постъпили на работа през март

Мисия Добрич

24-04-2014, 13:59

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

През месеца в бюрата по труда от областта са заявени 1331 работни места

На работа през март 2014 г. в област Добрич са постъпили 929 безработни лица, това съобщи на пресконференция днес шефът на Бйрото по труда в Добрич Васил Сивков.

На първичния пазар на труда реализация са намерили 738 безработни лица, с 387 повече спрямо предходния месец. С посредничеството на бюрата по труда от Добричка област са постъпили на работа 852 лица, с 553 повече от месец февруари 2014 г. По програми и насърчителни мерки за заетост работа са започнали 191 безработни лица.

През месеца в бюрата по труда от областта са заявени 1331 работни места.  Местата, обявени от частния сектор са 520. Заявените сезонни работни места са 456.

Най-много от обявените през март 2014г. работни места са от сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Следват селското стопанство, търговията, строителството, преработващата промишленост, транспорт. 

Към 23.03.2014 г. в ДБТ Добрич са актуални 1138 работни места. От тях 18 са за лица с висше образование – 13 лекари / в т.ч. по един в гр. Балчик, Тервел и Каварна/, един магистър – фармацевт, един фелдшер, една медицинска сестра, един инженер – механик и един рехабилитатор – в с. Крушари. За лица със средно образование – трета квалификационна степен има свободно едно работно място за бригадир шивалня. За лицата с работнически професии свободните позиции са 188 – основно в производството на обувки и на облекла – 79 работни места, както и 9 за с. Стожер. Търсят се още  - стругаро - фрезист, заварчик, работник строителство, бояджия, дърводелец, автомеханик, шофьори, тракторист, бояджия, майстор на тестени изделия, автокранист, работник автомивка и др. След проведената на 10.04.2014г. трудова борса, най-много са обявявените на работни места в туристическия бранш. Най – много РМ има за КК „Албена” – 472 - за администратори, камериерки, готвачи, сервитьори, кухненски работници, перачи, гладачи и др., за КК Златни пясъци вече са обявени 79 свободни позиции за рехабилитатор, фризьор, маникюрист, камериерки, готвачи и др.; за Кранево – 129 РМ за администратори, камериерки, готвачи, сервитьори, кухненски работници и др., за Обзор местата са 30 – продавач-консултанти, готвачи, бармани, сервитьори, кухненски работници и др., за Приморско – 33, за пицар, сервитьор, готвач, камериерки и др., за Обзор – 30, за сервитьори, готвачи, камериерки, кухненски работници, за Каварна – 13, за готвачи, сервитьори и др., за Шабла – 6 работни места, за сервитьори, готвачи, камериерки, и др, за КК Слънчев бяг – 65, за сервитьори, администратори, озеленители  и др. Свободните места за почасова работа са 7: кредитен консултант, мениджър екип, домашна помощница.

Във филиал Балчик са обявени 70 РМ, за готвачи, сервитьори, бармани, пом. готвачи, шофьори, охрана, камериерки и др.