99 години от арменския геноцид в Турция се отбелязват днес

Вчера премиерът Реджеп Ердоган изказа съболезнования заради жертвите, но признания за геноцида от страна на Анкара още няма

99 години от арменския геноцид в Турция се отбелязват на 24 април. В София по този повод ще има автошествие, в Пловдив - шествие по главната улица и митинг в двора на арменската църква в града. В центъра на София в сряда вечерта се проведе вечерна проверка на убитите интелектуалци в Истанбул.

На 24 април 1915 г. хайката на младотурското правителство обхожда Истанбул и прибира местните арменци, за да ги убие и да присвои имотите им. Става дума за 800 души - това е първата вълна от над един милион жертви в цялата Османска империя.

Броят на изселените е неизвестен. Арменците в България идват от европескийте турски територии.

Припомняме, че по време на Първата световна война, турските власти обвиняват местните арменци в симпатии към Русия, което е използвано като претекст за обявяване на цялото арменско население за враг във вътрешността на страната. Събитията, свързани с арменското население в Османската империя между 1915-1923 г. се разглеждат от много историци като масови убийства, които са подкрепени от държавата. Именно затова днес Турция е обвинявана от мнозина в съучастие на държавата в геноцида над арменската етническа общност на нейна територия. Арменски историци и политически анализатори отбелязват, че според редица проучвания, между 1915 и 1923 г. в Турция са избити не по-малко от 1,5 милиона арменци, което, според тях, представлява около 50% от цялата численост на арменския етнос на Балканите и в Близкия изток.

Официална Турция обаче смята, че тези числа са преувеличени, но все пак, турските държавници не отричат напълно истинността на тези факти. Понастоящем арменският геноцид в Турция е признат от Русия, Франция, Литва, Уругвай, Италианската камара на депутатите, по-голямата част от американските щати, парламентите на Гърция, Кипър, Аржентина, Белгия, Уелс, Националния съвет на Швейцария, Камарата на общините на парламента на Канада и полския Сейм.

Турция до момента не признава геноцида. Вчера премиерът Реджеп Ердоган изказа съболезнования заради жертвите на масовите убийства на арменци в Османската империя през Първата световна война.

Това е първият открит коментар на турски лидер по повод клането, смятано от мнозина за първия геноцид на 20 век. На свой ред арменският президент Серж Саргсян заяви, че Турция трябва да признае арменския геноцид, защото само в този случай ще може да предотврати повтарянето на подобни събития.