Вестниците в Четвъртък, 24 април

Пълна проверка на парите от Европа


Изпълнителният директор на "Южен поток България": Започваме строителството през юни
24 часа
Ние имаме график за работата си по изпълнение на българския участък от проекта "Южен поток. Започваме в края на май или началото на юни. Това заяви днес във Варна изпълнителният директор на "Южен поток България" Игор Елкин няколко дена, след като бе приета резолюцията на Европейския парламент, с която се препоръча спиране на проекта.
Надяваме се икономическите аргументи да надделеят над политическите, каза още той.


Бивш служител на посолството на САЩ у нас разследван за визи
24 часа
Грегъри Хюстън - бивш служител на американското посолство в България, е заподозрян за продажба на визи и "сътрудничество с мафията в София" по време на службата си у нас. Вместо да бъде разследван, той е получил възможността да се оттегли от поста, съобщава списание "Нюзуик".


ЦИК спря Алекс Алексиев за евроизборите
Труд
Централната избирателна комисия обяви за недействителна регистрацията на независимия кандидат за евродепутат Алекс Алексиев за изборите на 25 май. Тази вечер ЦИК публикува решението си защо Алеексиев не може да участва като кандидат във вота. Според комисията Алексиев не отговаря на изискването да е живял последните 6 месеца в България.


Зам.-кметът на Плевен взел 4000 лв да уреди обществена поръчка
Труд
Зам.-кметът по финансите на Плевен Алексей Зелов е взел 4000 лв. подкуп, съобщиха от Софийската градска прокуратура.
"Труд" научи, че рушветът му бил даден от представител на местната фирма "Пауър инженеринг". Срещу паричното поощрение зам.-кметът трябвало да съдейства за спечелването на обществена поръчка. През 2008 г. фирмата е сключила договор с общината за поддръжка и ремонт на уличното осветление в града.


Пълна проверка на парите от Европа
Стандарт
Обществени поръчки по Оперативна програма "Околна среда" от времето на ГЕРБ ще бъдат изпратени на прокуратурата. "Европейската комисия не опъва чадър над никого, независимо от партийната принадлежност, независимо от националността". Това заяви вицепремирът Зинаида Златанова, която отговаря за евросредствата. Изказването й бе по повод проведените обществени поръчки по ОП "Околна среда", където заради открити системни грешки и нарушения при проекти, изпълнени в периода 2010-2013 г., от ноември 2013 г. е спряно изплащането на европейските средства по програмата. За да не спре изпълнението на проектите и средствата да бъдат усвоени, правителството прави плащания със средства от държавния бюджет. "Сметката идва и сега кабинетът на Пламен Орешарски трябва да я плати. Само че ще я платим всички българи, а не правителството", коментира Златанова. И обясни, че се правят одити на всички оперативни програми.


Разследват Пенгезов за софтуер
Стандарт
Агенти на ОЛАФ заедно със създаденото от главния прокурор Сотир Цацаров звено за борба с корупцията сред магистратите проверяват висш съдия за отклоняване на европейски пари, предназначени за изграждането на софтуер на две съдилища. От прокуратурата потвърдиха единствено, че шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е призован за разпит от Военно-окръжните прокурори в София и неофициално потвърдиха, че ще бъде привлечен като обвиняем по случая. По същото разследване е привикан и съдията от Военноапелативния съд в столицата Петър Петков. По информация на "Стандарт" призовките на двамата са връчени ден след като от Висшия съдебен съвет откриха процедура за избор на административен ръководител на двете съдилища. Пенгезов и Петков са фаворити за втори мандат за постовете. Пенгезов, който бе военен съдия с ранг генерал-лейтенант, е ръководил проект за развитие на софтуерна програма за военните съдилища в София и Плевен през 2008 г., финансиран със средства на ЕС. Става дума за 375 000 евро. Според прокуратурата е имало заобикаляне на Закона за обществените поръчки.


Кметове на прокурор за далавери с екопроекти
Монитор
Сигнали до прокуратурата за нагласени обществени поръчки ще изпрати екоминистърът Искра Михайлова. Става дума за проведени процедури от общини по Оперативна програма „Околна среда" в периода 2010 - 2013 г. Заради нарушенията страната ни може да загуби до 180 млн. лв. от еврофондовете. Парите се очаква да бъдат орязани тази и следващата година. Най-голяма може да е ножицата за проектите, по които парите са намалени с една четвърт, съобщиха вчера екоминистърът и вицепремиерът Зинаида Златанова, която предупреди, че се задават проблеми и по програмата за селските райони.
„При повторната проверка на разходите по „Околна среда" са открити 5 групи нередности", отчете Михайлова. В първата група ставало дума за смесване на критериите за подбор и за оценка, т.е. за нагласени обществени поръчки. Открити били 10 такива нарушения, като в 4 от тях имало и други нередности.


НЗОК глоби болници с 1.5 млн. лв. за нарушаване на порочните й правила
Сега
Фиктивни пациенти, заключени отделения по празниците, дежурни лекари без специалност и отчитане на дейност, която реално не е извършена - такава картина в болниците са заварили проверяващите от здравната каса. Налице е и друга тенденция - по част от клиничните пътеки за редки болести вече са изхарчени половината от парите, предвидени за цялата година.


Касата санкционира болници с 1,5 млн. лева
Дума
За първите 3 месеца на годината НЗОК е наложила около 1,5 млн. лв. санкции на болниците - глоби за нарушения плюс парите, които касата не е изплатила на лечебниците за неизвършена дейност.

Например в МБАЛ "Св. Иван Рилски 2003" в Дупница е регистрирана съмнителна почти "епидемия" на пациенти с остра левокамерна слабост - кардиална астма, а севлиевската МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" регистрирала 243 пациенти с бронхопневмония.


София и Стара Загора на финал за градски идеи
Капитал дейли
Изключително рядко България е сред активните, иновативните и отличниците. Сега за пръв път два български града са сред финалистите на състезание за по-добри градове. От общо 155 кандидатури в Европа София и Стара Загора са минали предпоследното сито в организирания от фондация Bloomberg Philantropies конкурс "Предизвикателство за кметове" (Mayors Challenge). Освен оценка за идеите фондацията всъщност дава финансиране - победителят ще получи 5 млн. евро за реализиране на проекта си, като ще има и още четири награди от по 1 млн. евро.