За един и същи дефект, различни общини са наказани по различен начин

Брутално е нарушен принципът за равнопоставено третиране

Има липса на компетентност, съчетана с желанието за осъществяване на политическа атака в една предизборна ситуация, по отношение на финансовите корекции за общините по Оперативна програма "Околна среда". Това каза на пресконференция на ПП ГЕРБ Ивелина Василева, бивш заместник-министър на околната среда. По думите й - доказателствата за това са много.

"Много от общините алармираха за съдържанието на писмата, които са получили, и основанията, на които са наложени финансовите корекции. Няколко основни заключения могат да бъдат направени. Първо и преди всичко, брутално е нарушен принципът за равнопоставено третиране. За един и същи дефект, различни общини са наказани по различен начин – някои с 5% финансова корекция, други с 10% , трети с 25%. Липса на респект към всякакви контролни органи, което е изключително лош знак от страна на управляващия орган, и незачитане нито на българската институция, която има и капацитета, и законово дава методически указания, Агенция за обществени поръчки, нито българския съд. Да не говорим и за контролните органи – български одитори и европейски одитори. Освен това, има субективен подход – болшинството от наказаните общини са общини, чийто кметове са избрани от ПП ГЕРБ", каза Ивелина Василева.

"Спомняте си нашето притеснение, когато министерството пристъпи към преструктуриране, в резултат на което бяха уволнени близо 50 служители, беше пристъпено към сливане на звена в министерството, с което окончателно беше разбит административният капацитет. Признаците за това са много, в министерството в момента се случват абсурдни неща. От общините ни уведомяват, че не могат служители в министерството да намерят писма, които те самите са издавали и подписвали, и изискват от общините да им пращат копия на тези писма. Да не говорим, че цялата тръжна документация след провеждането на обществена поръчка, включително със становището на Агенция за обществени поръчки и произнасяне на контролните органи – КЗК и ВАС, също по задължение, общините представят в министерството. На вчерашната среща се е оказало, че министерството изобщо не е взело предвид тези становища, когато е налагало корекции – какво тогава е проверявало? Каква проверка е била извършвана, на какво се е базирала тя? Продължава да бъде неясна методиката и подходът, който е възприет. Ако така продължават, последствията за програмата биха били фатални. Ако този подход, който са възприели, продължава да бъде прилаган, отчитайки данните, които вчера бяха изнесени от министъра на околната среда и водите, а именно, че са проверявани договори за 556 млн., в които са открити грешки на стойност 129 млн., грубо казано, това е 20% от сумата. Опитайте се да си представите, ако този подход бъде поддържан, имайки предвид, че в момента по ОП само в приоритетна ос "води" се изпълняват проекти на стойности 4 млрд. лева. 20% от 4 млрд. възлизат на 800 млн. Така ли ще се продължава? Това ли е начинът? И дали в крайна сметка, този субективен, безпринципен, несправедлив подход ще доведе до желаният резултат, а именно възстановяване на плащанията от страна на ЕК. Силно се съмняваме в това", каза Ивелина Василева.

"Липсата на диалог е другият слаб, критичен момент в действията на правителството – истерични, хаотични действия. Съгласно процедурите и правилата, писани в регламентите, и съгласно изрично вписаните в писмата от страна на ЕК указания, каквито и корективни мерки да бъдат предприети, бенефициентите трябва да бъдат навременно уведомени. Има липса на такова уведомяване до края на миналата седмица, когато с писма бяха сюрпризирани и наказани общините. Липса на срещи – едва вчера беше проведена първата среща. Това противоречи на европейските регламенти и законодателство, това е недопустимо. Със сигурност смятаме, че изходът от тази ситуация е, както нееднократно сме казвали, коригиране на системата от страна на държавата чрез прилагане на плоска финансова корекция, която да бъде поета от държавата", каза Ивелина Василева от ГЕРБ.