Президентът връчи златните медали и сертификати на ученици

Увлечението към математиката на младите хора са достойни за уважение и възхищение

Президентът Росен Плевнелиев връчи златните медали и сертификати на деветокласника Костадин Гаров и Емилиян Рогачев от 11-и клас, които са събрали максималния брой точки на последното издание на Австралийското математическо състезание през 2013 година. Плевнелиев посочи, че тези отличия припомнят на всеки един от нас първите състезания, първите успехи и неуспехи.

„Увлечението към математиката на младите хора са достойни за уважение и възхищение. Ентусиазмът на младите хора се пали и техните преподаватели, на които благодаря от все сърце. Гордеем се с успехите на младите учени. Поздравявам и Съюза на математиците и Института по математика и информатика към БАН”, посочи президентът. „Езикът на математиката е универсален. Математическите знания са приложими във всички области на човешкото знание, те стоят в основата и на технологиите”, добави Плевнелиев. Той поздрави изтъкнатия учен д-р Димитър Жечев. „Живеем в много интересни времена, пълни с предизвикателства. Когато работим заедно от България от Австралия, тогава нещата се получават. Доказателствата са днешните награди”, допълни президентът.

Акад. Петър Кендеров, председател на Световната федерация на националните математически състезания, се обърна със съвет към участниците в състезанието. „Когато се научите да решавате математически задачи, се научавате да решавате всякакви задачи”, каза акад. Кендеров.

Медалисти за 2012 година са Даниел Атанасов – 10 клас в СМГ, Грегориян Пириндев – 11 клас в СМГ, Емилиян Рогачев – 11 клас в СМГ, Александър Тенев – 11 клас в СМГ. Медалисти за 2013 година са Костадин Гаров – 9 клас в ПМГ Бургас, Емилиян Рогачев – 11 клас в СМГ, Нгуен Чи Зунг – 12 клас в СМГ.