Десетки български общини - застрашени от фалит

„Алиса в страната на чудесата" - заслужен подарък за МОСВ

50 български общини са сериозно разтревожени, след като им бяха наложени финансови корекции за 129 милиона лева. Провинението: нарушения при обществени поръчки по оперативна програма "Околна среда", информира bTV.

Кметове предупреждават, че заради липса на пари може да фалират, а започнати вече проекти - да бъдат напълно провалени.

В опит за решаване на проблема, кметове на част от наказаните общини влязоха в екоминистерството на извънредна среща, но не останаха доволни. Срещата била закъсняла.

„Като кметове, които сме се ангажирали да инвестираме в сектор „Води", 120 километра ВиК мрежа, която се подменя в Габрово, две пречиствателни станции и регионална система за управление на битовите отпадъци, няма договор, който да е пощаден”, посочи кметицата на Габрово Таня Христова.

По думите й инвестицията само по 2 договора е 150 млн. лева при общ бюджет на общината от 30 млн.

„Говорим за мащаб на финансови корекции - неплатим и невъзстановим, при никакви случаи, независимо от желанието, невинността или виновността на общината”, посочи Гинка Чавдарова от Националното сдружение на общините.

Няма(ло) страшно

От ведомството определиха ситуацията като силно критична, но не и като изключение в ЕС и успокоиха, че можело да има крачка назад в санкциите, но само за някои от общините.

„Има група общини, които имат пълното основание, да считат, че тъй като са преминали различни фази на проверка от компетентните органи, биха могли да претендират за отмяна или намаляване на наложената корекция”, обясни екоминистърът Искра Михайлова.

Кои са тези общини, не стана ясно. До 27 май предстоят преговори с ЕК и отговор оттам. А кметовете се заканиха да се срещнат с премиера и финансовия министър.

„Като малък ми четоха една приказка - „Алиса в страната на чудесата", която казва следното: когато не знаеш къде отиваш и продължаваш да го правиш, ще стигнеш там, където не трябва. Тази приказка ще я подарим на всички ръководства на МОСВ”, каза кметът на Мездра Иван Аспарухов.