Създателят на руския Facebook отказа достъп на спецслужбите до лични данни

Kомпаниите го изгониха

Павел Дуров, основател на руската социална мрежа Вконтакте, напусна страната заради напрежение между него и властите в страната, съобщи Франс прес.

Социалната мрежа, която изпреварва в бившия СССР американския си конкурент Фейсбук с над 100 милиона потребители, потвърди вчера загадъчната оставка на бурния си основател. Дуров я обяви публично на 1 април, а на следващия ден я определи като първоаприлска шега.

На няколко пъти през последните няколко месеца Дуров загатваше за своето напускане, но то стана факт без негово участие – близкият до Кремъл съвет на акционерите използва процедурна хватка, за да го освободи от поста.

Това се случи няколко дни, след като онлайн предприемачът съобщи, че през декември 2013 г. е отказал на спецслужбите достъп до личните данни на лица, свързани с протестите в Украйна. "Да бъдат предоставени личните данни на украинци на руските власти би било не само против закона, но и предателство на всички тези милиони украински граждани, които ни имат доверие", обясни той.

Сега той обяви пред технологичния сайт TechCrunch, че не е в Русия и няма намерение да се връща повече в страната. "Страхувам се, че няма връщане назад. Не и след като публично отказах да сътруднича на властите. Те не могат да ме търпят", смята той.

От месеци Дуров се бореше с фонда United Capital Partners и Mail.ru на олигарха Алишер Усманов, които държат по-голямата част от акциите на социалната мрежа. Едно от последните обвинения към основателя на VK беше, че не отделя достатъчно време на основната си работа заради новия си личен проект – платформата за криптирана обмяна на съобщения Telegram.

Тази оставка възвестява края на социалната мрежа, каза 29-годишният програмист, който подчертава, че "за нещастие (положението в Русия) е несъвместимо в този момент с интернет бизнеса".

През последните няколко години повечето големи руски онлайн медии и портали смениха своята собственост, като отидоха в ръцете на бизнесмени от близкия кръг на Владимир Путин.