Скандална кампания на БСП-ДПС

Партийните лидери инструктират хората да не използват правото си на преференция на 25 май

Инструкции „по места” блокират преференциалния вот на евроизборите, съобщава в. „Сега”. Кадри на управляващата коалиция БСП-ДПС инструктират електората да не пипат кадровата селекция на лидерите си, като подминават имената за евентуално ограждане с кръгче.

Според новия Изборен кодекс, създаден специално (и с много протакане) за предстоящия на 25 май вот, преференцията е право, но не задължение на избирателите. Изглежда обаче старите партийни муцуни нямат сметка от мажоритарния избор, затова въртят инструктажи „на килограм” по селата, обяснявайки на хората, че трябва в бюлетината трябва да зачеркват само квадратчето пред името на партията, а кръгчетата в дясната част да оставят празни.

Агитацията им бе силно улеснена от промяната на преференциалните квадратчета с кръгчета, издействана от ДПС в последния момент, припомня изданието.

Целта на хватката е двойна – хем да не се променят грижливо подредените листи, хем възможността за преференциален избор да бъде посфактум изобщо отменена с аргумента, че... никой не се възползва от нея. Според източници от БСП влиятелни функционери от близкото обкръжение на лидера Сергей Станишев се заканили, че за следващите парламентарни и местни избори преференция няма да има.

Никаква следа от мажоритарност... или демокрация.

В така подетата кампания се стигало дори до комични случаи, които са сякаш взети едно към едно от бившето соцминало – щом депутатите започвали обясненията си как хората могат да изберат конкретен кандидат, местните партийни лидери ги прекъсвали и заявявали простичко, че в партията е „решено” кръгчето въобще да не се изпозлва.

Иначе върхът не замазва много добре плановете си в публичното пространство – пред медиите самият Сергей Станишев не скри негативното си отношение към пренареждането на листата. Попитан от журналисти дали очаква промени заради преференцията, той отвърна, че "кандидатите на "Коалиция за България" работят като екип и не се състезават помежду си".

В ДПС пък винаги са били против въвеждането на мажоритарния елемент. По предложение на нейните депутати беше обезсмислена преференцията за парламентарен и местен вот в новия Изборния кодекс, тъй като бе прието липсата на знак в кръгчето да се брои като предпочитание за водача, и така бе осигурена служебна победа за централите.