Последно сбогом с Габриел Гарсия Маркес

Официалната траурна церемония се проведе вчера в Мексико Сити

Пет дни след трагичната загуба на литературния гений Габриел Гарсия Маркес светът и родината му се прощават с него, информират световните агенции.

Официалната прощална церемония се проведе в града, който последно е бил дом на писателя – Мексико Сити, където той е живял там от 1960 г. насам. В Двореца на изящните изкуства в Мексико хиляди опечалени си казаха последно сбогом с Маркес. Паметта му почетоха държавните глави на Мексико и Колумбия, неговата родина – Енрике Пеня Нието и Хуан Мануел Сантос Калдерон.

"Най-колумбийският от всички колумбийци продължава да живее. Той ще живее в своите книги и текстове, но преди всичко ще живее вечно в надеждите на човечеството", каза колумбийският президент за безсмъртния писател. Президентът на Мексико, от своя страна, определи Маркес като най-великия латиноамерикански романист на всички времена. "Той получи най-голямото признание – обичта и искреното възхищение на милиони хора по света”, каза Нието.

Урната с праха на починалия творец беше пренесена до Двореца от неговата съпруга Мерцедес Барча и синовете им Родриго и Гонсало. Тленните останки на писателя бяха кремирани и положени в погребалната зала на гробището "Гарсия Лопес" още в деня на смъртта му в четвъртък.

Бившият кубински президент Фидел Кастро изпрати траурна корона от жълти рози с послание, гласящо "От Фидел Кастро Руиз. За един близък приятел”. Снимки от церемонията можете да видите в нашата галерия.

Междувременно днес с Габриел Гарсия Маркес ще се сбогува и родината му Колумбия. Президентът Хуан Сантос ще участва в траурната церемония в Богота в памет на световноизвестния писател.

Той почина в четвъртък, 17 април, на 87-годишна възраст.