Започва оглед на щетите от наводненията

Точният им размер ще бъде установен днес, след огледа

Започва оглед на щетите от наводненията след поройните дъждове от миналата седмица. Във видинската община Чупрене, където беше обявено бедствено положение, комисия ще описва пораженията в наводнените къщи и разрушените пътища от придошлите води на река Горни Лом. Щети бяха нанесени и в района на Карлово, където вчера река Стряма преля и отнесе моста между селата Столетово и Богдан. Има и залети селскостопански площи.

Освен пороите, причина за прииждането на водите стана и непочистеното корито на реката. Точният размер на щетите ще бъде установен след огледа днес.

Припомняме, че великденските дъждове съсипаха пътната инфраструктура на община Чупрене. Излелите се от небето над 70 литра на кв. м покачиха нивото на река Лом и тя излезе от коритото си. Такова бедствие в селото не се помни от 50 години. Най-страшно е било положението в крайбрежните къщи в ромските махали в Чупрене и Горни Лом. Наложило се е през нощта срещу събота живеещите в няколко от къщите да бъдат изведени от домовете си, тъй като животът им е бил застрашен. По тази причина кметът е обявил бедствено положение.

Нарушена е асфалтовата настилка на много от улиците в трите села Чупрене, Горни Лом и Долни Лом. Унищожена на места е настилката и на пътя Чупрене – Долни Лом, ремонтиран през миналата година. Водната стихия е разрушила канавки и банкети, отнесла е мостчета. Наводнени са били и крайречни къщи в село Средогрив.

В наводнените села от събота на помощ се притекоха екипи на пожарната служба и Гражданска защита. Пострадали хора няма.

Наводнение застигна и село Стакевци. Заради затлачени циментови пръстени на мост реката е излязла от коритото си и е тръгнала по главната улица. Наводнени са къщи в близост до нея.

Два дни преди Великден и 7 села от община Георги Дамяново се оказаха откъснати от света, след като придошлата Огоста разруши участъци от пътищата към тях. На връх Великден обаче Меляне, Главановци, Копиловци, Еловица, Говежда, Дива Слатина, Дълги дел станаха достъпни за автомобили, тъй като районът е планински и водата бързо се оттича.