Вестниците във Вторник, 22 април

50% бонус да получават изрядните длъжници

Образуваната прокурорска проверка срещу министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов е сред водещите теми на вестниците във вторник.

„Българската прокуратура проверява дали министърът на инвестиционното планиране Иван Данов е извършил документно престъпление във Франция, като е декларирал, че е безработен и е получавал помощи, докато е работил в България по специалността си. Това стана ясно от интервю на журналиста Атанас Чобанов пред Нова телевизия.
"Прокуратурата проверява данните, които изнесохме, тъй като по българския закон документното престъпление е с давност 10 години и за да се стигне до получаването на тези помощи за безработица, Иван Данов е подписвал декларации, че е безработен във Франция, живее там и си търси работа. В същото време той е живял тук и е работил по няколко архитектурни проекта, а също е преподавал и в Университета по архитектура", каза той.
Миналата седмица Чобанов бе разпитван по казуса от държавното обвинение.
Чобанов подчерта, че министърът е пътувал до Франция, както и че е подписвал документи, с които е удостоверявал, че е безработен, така че не може да се оправдава, че не е знаел дали е взимал помощи..." - в. „Сега".

„Прокуратурата е образувала предварителна проверка по сигнал на журналиста Атанас Чобанов, свързан с министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов.
"Българската прокуратура проучва данните, които ние изнесохме, тъй като по българския закон документното престъпление е с давност 10 години и за да се стигне до получаването на тези помощи за безработица, Иван Данов е подписвал декларации, че е безработен във Франция, живее там и си търси работа", обясни Чобанов пред Нова телевизия.
По думите му, докато е получавал социални помощи в чужбина, министърът е живеел в България и е работил по няколко архитектурни проекта, както и е преподавал в университета. Помощите са взимани в продължение на 7-8 месеца. Самият Данов твърди, че не е знаел, че получава социални помощи." - в. „Стандарт"

„Българската, а не френската прокуратура трябва да разследва дали министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов в извършил документно престъпления във Франция.
Името на арх. Данов се свързва с незаконно получаване на помощи за безработни във Франция, докато в същото време той е работил по специалността си у нас...
"В същото време той е живял тук и е работил по няколко архитектурни проекта, а също е преподавал и в Университета по архитектура", напомни Чобанов...
Чобанов подчерта, че министърът е пътувал до Франция, както и че е подписвал документи, с който е удостоверявал, че е безработен, така че не може да се оправдава, че не е знаел дали е взимал помощи.
Причината със случая да се заеме българската прокуратура, а не френската е, че става дума за документно престъпление, извършено през 2004-2005 г. И във Франция давността за подобен вид престъпление е само пет години, така че дело не може да има.
Въпреки това, по думите на Чобанов, френските власти могат да поискат парите да бъдат върнати..." - в. „Дневник".

Дълговете и длъжниците също са сред темите на вестниците.

„50% бонус да получават изрядните длъжници. Това ще предложат юристи от БСП като поправка в Закона за частните съдебни изпълнители. Тяхната идея е лоялните длъжници да плащат само 50% от таксата на съдебните изпълнители, ако платят всичките си задължения в посочения срок. "Така и длъжниците ще бъдат стимулирани, а и съдия-изпълнителите ще получават повече от плащанията към тях в срок", обясниха червени юристи.
Преди месец депутатът от БСП Страхил Ангелов направи още предложения в закона. Според внесените текстове сборът на всички такси, които начисляват частните съдебни изпълнители, няма да може да надхвърля 50% от размера на просрочения дълг. Ако поправките в закона бъдат приети от Народното събрание, случаите, в които таксите на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) надвишават многократно размера на самото задължение, ще останат в историята. Проектът на червените предвижда ЧСИ да могат да начисляват такси само за "изпълнителни действия", тъй като в редакцията е отпаднал текстът, посочващ, че такси може да се събират и за "други действия".
Предвижда се още размерът на пропорционалната такса да бъде не повече от 8% от размера на вземането при дългове до 1000 лв., като таксата не може да е по-малка от 10 лв. За дългове над 100 000 лв. пропорционалната такса ще бъде не повече от 2% от сумата, но не по-голяма от 12 000 лв..." - в. „Стандарт".

„50 000 българи поискаха данъчна амнистия и опрощаване на задължения към хазната заради настъпила 5-годишна давност. Данните са на Националната агенция за приходите. Най-много са заявките за отписване на глоби към КАТ, съобщава bTV.
Но данъчните предупреждават, че всяко пето искане за отписване на данъци или глоби е несъстоятелно. Срещу тази група длъжници хазната вече е започнала някаква форма на доброволно или принудително събиране в последния момент - преди да настъпи давността.
Приходната агенция напомни също, че остават броени дни до крайния срок за подаване на данъчните декларации. Срокът изтича на 30 април. Около 200 000 сънародници още не са сторили това." - в. „24 часа".

Вестниците във вторник поместват и публикации за изнасянето на чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир.

„Стотици миряни от цялата страна са се събрали на Бачковския манастир в очакване да бъде изнесена чудотворната икона на Света Богородица...
Много са историите за чудотворното изцеление, което е настъпило при докосване на иконата. Всяка година десетки хора разказват такива истории, вярвайки в чудото..." - в. „24 часа".

„Литията се провежда на втория ден на Великден и е най-старата със своята над 350-годишна история. Тази година за първи път след реставрация от църквата на Светата обител е била изнесена оригиналната икона. Тя е реставрирана в продължение на две години от иконописци от Света гора - Атон.
Иконата е начело на литийното шествие заедно с игумена на манастира архимандрит Симон.
Според преданието тя помага и прави изцерителни чудеса най-вече на тези, които я носят или се докоснат на този ден до нея.
Затова и хората, които я носят, се сменят по пътя към местността, дълъг около 8 км и доста стръмен. С чудотворната и лечебната й сила са свързани много разкази, а част от хората, усетили силата й, се връщат всяка година на този ден в Бачковския манастир в знак на благодарност.
Благодатната икона е от 14 век и е донесена от Грузия, откъдето са и основателите на манастира - братята Григорий и Абасий Бакуриани. Тя се почита като чудотворна, защото се смята, че с нея е дошло и благоденствието за района. При нашествието на турците манастирът е бил ограбен и опожарен, но иконата е била изнесена и скрита. След много години е намерена в местността Клувията от две овчарчета и пренесена отново в Светата обител. На втория ден на Великден по мистериозен начин тя отново е напускала манастира и за да се спре нейното бягство, хората са организирали литийното шествие с нея. Така нейното бягство свършва, а с това според легендата се върнало и благоденствието в района..." - в. „Дневник".

"Спаси детето ми, спаси детето ми." С тези думи 40-годишната Младенка от София се опитваше да докосне и понесе чудотворната икона на Св. Богородица, която бе изнесена от Бачковския манастир на втория ден на Великден. Жената бе дошла да се помоли пред светинята за спасението на дъщеря си, пострадала при катастрофа.
Над 5000 миряни от цялата страна се събраха в понеделник, за да участват в най-старото литийно шествие у нас - от Бачковския манастир до местността Клувията в Родопите. Богомолците вярват, че ако докоснат иконата, ще се изцелят.
"Идвам тук да се помолим за здраве.Тази година са дошли много повече хора, молитвата ми е да живеем по-добре", каза 74-годишната Мария Георгиева от Пазарджик. "Десет години нямахме деца, идвахме на втория ден на Великден да преспиваме в манастира, молихме се и накрая ни се родиха тризнаци. Бог ни помогна", разказаха мъж и жена от шествието.
За пръв път от две години насам богомолците понесоха оригиналната чудотворна икона, която до миналия ноември се реставрираше от двама монаси от Атон и специалист от Солун. Светинята с лика на Св. Богородица-Елеуса (Умиление), прегърнала малкия Исус, още не е напълно възстановена. Златният ореол на Младенеца още не е върнат на мястото си. Първият етап от реставрацията му е погълнал 75 000 лева. "Златният ореол не е поставен, защото специалистите трябва да преценят по каква технология да го реставрират. "Има пукнатини по дървото, където трябва да се сложи ореолът. Те се изследват прецизно от експерти в Солун, за да се намери най-точната техника за връщането на мястото", обясни отец Симон, и.д. игумен на Бачковския манастир..." - в. „Труд".

"Пълна проверка в митниците" - за намеренията на новия шеф на агенцията Павел Тонев съобщава от първа страница вестник Стандарт. В интервю за изданието той заявява, че се гледат под лупа обществените поръчки от 2009 година насам. Ще бъдат проверени и всички назначения от времето на Ваньо Танов. По думите му, ще бъдат купени още 3 мобилни рентгена за границите. Той отчита рязък скок в разкриваемостта на контрабандата с цигари, дрога и алкохол.

Вестник 24 часа цитира данни от 3 експертни анализа, според които "Търговци внасят нелегално по 10 млн. цигари дневно през един граничен пункт". Изчисленията сочат, че за година през всеки от по-натоварените гранични пунктове, само от дребни и средни канали, контрабандно влизат по около 300 камиона цигари с над 3 млрд. къса, а загубите за държавата от всеки от пунктовете е над 300 млн. лева. В анализите се съобщава още, че корупцията сред митничарите е масова, дават се конкретни сигнали за над 10 корумпирани служители, както и техните актуални тарифи, за да пропуснат камион, кола или автобус.

Вестник Труд информира за разкритие в доклад на посолството ни в Лондон под заглавие "Бум на фалшиви обяви за работа". Изданието уточнява, че нашенски измамници копират реално съществуващи фирми и предлагат, от тяхно име, атрактивни оферти за работа във Великобритания. Кандидатите на практика изпращат CV до измамниците, като следва бързо одобрение и искане на пари за обработка на документи, консултантски услуги, комисиони. След като парите бъдат преведени, контактът с търсещите работа се прекъсва.

Над 4000 учители напуснаха системата на образованието през 2013 година, пише на първа страница вестник Сега, като цитира данни на просветното министерство. Анализ на синдикат "Образование" при КТ "Подкрепа" показва огромната необходимост от учители в почти всички области на страната. Най-търсени са специалистите по английски език и информационни технологии.

"Бюджетът дава над 200 милиона лева за най-ниските пенсии за сметка на хората с високи осигуровки", отбелязва вестник Преса и уточнява, че държавата дава тези пари годишно на хората, които нямат достатъчно осигуровки, за да получават дори минималната пенсия от 150 лева. В същото време, за да падне таванът на пенсиите за тези, които чинно са се осигурявали на големи заплати, трябват малко над 128 милиона годишо, но пари няма. Вестникът предлага и интервю с финансовия министър Петър Чобанов, който уверява: "Няма да пипаме плоския данък".

"Корабостроителницата в Бургас стана собственост на Първа инвестиционна банка" е водещото заглавие на Капитал дейли. Изданието допълва, че придобиването на основните производствени активи на дружеството е станало с търг за 47 милиона и 500 хиляди лева. Със сделката корабостроителницата директно преминава към кредитора си.

Вестник Дума пише за изключително интензивния трафик в края на великденските празници под заглавие "500 хиляди запушиха "Тракия" и "Хемус". Близо 170 хиляди души са минали българо-гръцката граница в почивните дни.