Оперната прима Евгения Брайнова идва в Стара Загора!

Стара Загора Лайф

22-04-2014, 08:00

Снимка:

Личен архив

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

IX маратон "Четяща Стара Загора" 2014!

„Травиата“-прекрасна история за Любовта

В началото на 2014 г. тя печели Първа награда на Международния конкурс „Davide Vignolo” и получава покана за участия в Германия в ролите на Памина ( Вълшебната флейта) и Джилда (Риголето).

Гост- солистите Евгения Брайнова, която от години живее и работи в Италия, и Мирослав Христов – солист на операта в Цюрих, Швейцария пристигат в Стара Загора за участие в "Травиата" на 23 април.

Евгения Брайнова завършва НМА „П. Владигеров" при доцент /тогава/ Ж. Костова. Дебютира на сцена още като студентка в Учебния оперен театър на НМА /Сузана, Серпина/.  Специализира в Баден /Австрия/ при проф. Ева Блахова, в майсторските класове на проф. Райна Кабаиванска в София и Сиена /Италия/, както и в Академията за високо майсторство към Арена ди Верона. С огромния си сопранов репертоар печели редица награди на престижни конкурси. Гостувала е самостоятелно или с оперни трупи в Испания, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Египет, Гърция, Русия, Китай и др.

Не за първи път Евгения Брайнова ще пее на старозагорска сцена. През май 2002 г. тя е Церлина от „Дон Жуан” в постановка на Учебния оперен театър. Представлението е изнесено в София и Стара Загора. През лятото на същата година дебютира в ролята на Микаела от „Кармен”, спектакъл на Старозагорската опера, представен и в рамките на летния фестивал „Опера на площата” гр. София (режисура Пламен Карталов).

Още едно звездно участие обещава "Травиата" на 23 април в старозагорската Опера. Мирослав Христов се реализира още от рано в Цюрих– първоначално в Международно оперно студио в Цюрих, а от 1996г. вече е твърдо ангажиран в Операта на града. Българският тенор е пял под палката на някои от най-големите имена в диригентството – Рикардо Шеи, Кристоф фон Дохнани, Владимир Федосеев, Нело Санти, Франц Велзер- Мьост и др.
Диригент на спектакъла е Здравко Лазаров.

Очаквайте "Травиата" на 23 април (сряда) от 19.00ч. в Оперен театър, Стара Загора.

 

Любопитно:

Първото представление на операта Травиата в Стара Загора е било на 30 юни 1928 година с диригент Александър Георгиев, режисьор Димитър Христов, художник Г. Карл. Следват премиери през 1944 г. и 1946 и 1953 с диригент Ромео Райчев, през 1974 г. с диригент Веселин Ненов и режисьор Георги Петров, на 1 октомври 1987 г. е премиерата на Травиата с диригент Божидар Бонев и режисьор Болеслав Янковски, на 2 април 1992 г. диригент-постановчик е Димитър Димитров, а режисьор – Евгения Раева, и последната досега - през 2000-та г.- с режисьор Нина Найденова и диригент Божидар Бонев.