Всеки трети ден от 2014 г. - неработен

Оказва се, у нас все пак не се почива най-много

Всеки трети ден през 2014 г. е неработен. Само след седмица след четирите почивни дни за Великден, се задават още 6 дни, в които официално не се работи.

Почивните дни през тази година са общо 135. Това включва както уикендите, така и официалните пранизици, които не се отработват, a също и платените отпуски. С други думи – ще почиваме през 36% от времето през годината, уточнява bTV.

Разбира се, това не важи за всички , тъй като все по-често се налага да се работи в събота или в празничните дни. И докато хотели и ресторанти са на печалба по време на дългите почивки, индустрията всъщност губи - производството спира, а включването и изключването на машините изисква време.

Aнализите на работодателските организации обаче показват, че всеки допълнителен почивен ден струва на икономиката 90 млн. лева загуби.

Дори и с отработване през май в две поредни съботи е трудно да се постигне същият резултат, какъвто би могъл в нормален работен ден.

Оказва се, у нас все пак не се почива най-много. Първенци по официални почивни дни са Австрия и Германия. Според икономисти почивните дни у нас, особено изкуствените сливания, са твърде много предвид ниската производителност. За да има наистина положителен ефект от почивните дни, трябва да оставим графиците и недовършените задачи в офиса и да не мислим за тях, съветват психолози.