Защитете сигурността си, сменете паролите си веднага!

Имена, адреси, ЕГН, номера на лични карти. Всичко това го има някъде и е въпрос на желание да бъде извадено и използвано

„Хората трябва веднага да си сменят паролите за достъп, независимо каква услуга ползват – електронна поща, онлайн банкиране и т.н. Няма гаранция, че доставчикът им на интернет не е бил компрометиран и паролата им не е открадната“, предупреди пред TV7 шефът на "Интернет общество" Вени Марковски.

Според него личните ни данни отдавна са компрометирани: „Имена, адреси, ЕГН, номера на лични карти. Всичко това го има някъде и е въпрос на желание да бъде извадено и използвано”, обясни Марковски и допълни, че у нас възможностите за намиране на лични данни са безкрайни. Причина за това били както небрежното ни отношение към опазването на лична информация, така факта, че ЕГН например ни искат за щяло и нещяло.

„За да спре търговията с лични данни, трябва да има един-двама наказани. По този начин ще се покаже, че така не може”, категоричен е Марковски.
Той обърна внимание на българите, че паролите за достъп трябва да се сменят сравнително често и препоръча хората да ползват SMS известия, за да могат да "хванат" навреме злосторник, който неправомерно ползва личната им информация.

В началото на месеца бе открит изключително опасен пробив в сигурността на интернет. Милиони пароли, номера на кредитни карти, лични и други твърде чувствителни данни станаха достъпни за потенциални компютърни хакери, които може да са се възползвали от тях, още преди откриване на проблема. Пробивът засяга основно технологията за кодиране, предназначена да защита на интернет адреси, електронните пощи, онлайн търговия и услуги, чатове. Експертите по електронна сигурност, открили опасния пробив Heartbleed, са особено обезпокоени, че същият е останал неразкрит в продължение на повече от две години.

Редица правителства посъветваха света на бизнеса да направи щателна проверка на своите сървъри, за да види дали те не използват уязвими версии на този тип софтуер, известен като OpenSSL. Пробивът показва проблемен недостатък на софтуера, даващ възможност на електронните крадци или хакери да декодират електронния трафик докато той пътува по интернет, включително и да се добират до паролите, банковата информация, личните и здравните данни и тайните кодове на милионите потребители.

Макар и със закъснение, вземете мерки за сигурността си. Сменете паролите още сега!