Хиляди докоснаха истинската чудотворна икона (ВИДЕО и СНИМКИ)

Образът на Света Богородица бе показан след двегодишна реставрация

Над 2000 вярващи тръгнаха днес на литийно шествие след оригинала на чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир. Хората вярват, че иконата цери болните и дарява с рожба бездетните. Хиляди поклонници се докоснаха рано сутринта до лика на Божията майка, за да измолят за себе си и близките си здраве, късмет и успехи. "Шествието се прави от над 700 години на втория ден от Великден, когато се изнася иконата от Светата обител до местността "Клувията", където е намерена преди стотици години от две овчарчета", каза преди литийното шествие игуменът на манастира отец Симон.

Точно в 8,30 часа той поведе литийното шествие към "Клувията", където днес по обяд ще бъде отслужена света литургия. След това на миряните ще бъде раздаден осветен курбан, а по-късно следобеда богомолците ще върнат иконата обратно в манастира. Докато оригиналът е на литията, в манастирската черква е поставено копие, обясни отец Симон.

Твърди се, че иконата е нарисувана от евангелиста Свети Лука, изографисал и първообраза на Христос, а за нея е позирала самата Богородица. Това е една от 20-те икони в света, за които се твърди, че са рисувани по живия модел.

Иконата е подарена на манастира от двама грузински монаси - Атанасий и Октамир през 1311 година. През 1819 година тя е обкована в сребърна ризница.

Литийното шествие в СНИМКИ може да видите ТУК.