Великден в Русия и Украйна

Патриарх Кирил призова за мир, патриарх Филарет обвини Русия в "агресия и злоба"

Великденските послания на патриарсите в Киев и Москва демонстрираха дълбоките различия в Украйна по повод напрежението в изотчните райони на страната, пише kafene.net.

Главата на украинската православна църква патриарх Филарет обвини Русия в "агресия и злоба".

Руският патриарх Кирил призова православните християни да се молят за Украйна и поиска от Господ да сложи крайна на намеренията на онези, които искат да разделят Русия и Украйна.

Руски сепаратисти продължават да окупират правителствени сгради в източна Украйна. Посредник от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) трябва да проведе разговори с тях в неделя.

Ертогрул Алпакан, който ръководи специална мисия на ОССЕ в Киев, заяви, че неговият заместник ще бъде в Донецк в опит да накара сепаратистите да спазят споразумението, постигнато в четвъртък за слагане край на кризата.

Във Великденското си послание патриарх Филарет каза: Срещу нашата миролюбива нация, която доброволно предаде ядрените оръжия, беше извършена агресия и несправедливост. Страна, която гарантира целостта и ненарушимостта на територията ни, извърши агресия. Господ не може да бъде на страната на злото, така, че враговете на Украйна са осъдени на загуба. Господи, помогни ни да съживим Украйна".

В Москва патриарх Кирил призова за мир, като заяви, че той "трябва да царува в сърцата и умовете на нашите братя и сестри по кръв и вяра".

Той също така подчерта, че Украйна "духовно и исторически" е едно цяла с Русия и се помоли в Киев да има власт, която е "законно избрана".

Ние сме един народ пред Бога, заяви той.

Украйна се намира в остра криза от момента, когато президентът Виктор Янукович не подписа споразумение за сближаване с ЕС, като предпочете връзки с Русия.

Това доведе до остри протести, които свалиха президента от власт през февруари. Малко след това Русия анексира украинския полуостров Крим, населен предимно с руснаци.

Руски сепаритисти окупираха сгради в източна Украйна с искания за независимост и призоваха Москва да ги подкрепи.