Християнският свят отбелязва Възкресение Христово

Светлият празник беше отбелязан с литургии в православните и католическите храмове

Християнският свят отбелязва Възкресение Христово. Светлият празник беше отбелязан с литургии в православните и католическите храмове.

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, където патриарх Неофит оглави празничната литургия, закъснелият с 3 часа благодатен огън беше внесен в 23.40 минути.

В храм-паметника „Св. Александър Невски” патриарх Неофит оглави празничната литургия.

Заради присъствието на официалните лица - премиерът Пламен Оршарски със съпругата си, президентът Росен Плевнелиев, бившият премиер Симеон Сакскобургготски със съпругата си Маргарита, депутати, охраната в района на катедралния храм беше изключително засилена. Вярващите влизаха през северния вход на храма през детектори за метални предмети.

Възкресението е Божието обещание за изкупление и примирение на грешния човек с правдата и истината на Небесния ни Отец.

Той е безценен дар, който трябва да възприемем с чисти сърца и умове. Нашите дела трябва да свидетелстват, че сме чеда на Светлината, отхвърлили всяка злоба, неправда и грях. Нека се стремим в доброто, да бъдем в истината, да изобличаваме неправдата, та да утрие Господ Бог сълзите от всички лица”, каза патриарх Неофит и

призова за милосърдие и състрадателност към всички болни, бедни, изоставени и самотни, защото те се нуждаят от „братска прегръдка” и протегната за помощ ръка.

„Отечески поздравявам чедата на светата ни църква в родината и извън нейните предели със светлия празник на мироспасителното възкресение Христово. Светла пасхална радост във всеки български дом! Христос Воскресе”, каза още патриарх Неофит.

Въпреки проливния априлски дъжд в София, патриарх Неофит излезе пред храм-паметника „Св. Александър Невски”, за да възвести Христовото Възкресение от специално изградена трибуна.

Светла пасхална радост във всеки български дом! Христос Воскресе, каза патриарх Неофит и призова към милосърдие и състрадателност към болни, бедни, изоставени и самотни.

Първи запалиха своята свещ от благодатния огън официлните лица. След това духовните лица дадоха възможност на миряните да запалят своите свещи.

Благодатният огън от Йерусалим беше донесен от Пловдивския митрополит Николай, който пристигна малко преди 21.00 часа на летище „Пловдив”.

Митрополит Николай предаде огъня на архимандрит Дионисий, който да го предаде на Българския патриарх и софийски митрополит Неофит.

Частният полет на митрополит Николай закъсня с почти 3 часа. Пловдивският владика благодари на Светия синод и на патриарха за това, че имал честта и възможността да донесе невеществения огън от Йерусалим и да го предаде на всички християни в България.

Благодатният огън се запалва сам  всяка година на Възкресение Христово в храм „Възкресение Христово”, построен върху Божия гроб в Йерусалим. 

Под звуците на биещите камбани на катедралния храм „Св. Успение Богородично”

и във Варна пристигна Благодатният огън, донесен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Огънят беше посрещнат от стотици вярващи, които са изпълнили църквата, както и околните пространства на храма. Митрополит Йоан поздрави миряните с думите „Христос Воскресе! ” и отслужи Пасхално богослужение. „Ние отправяме молитва за здраве, благоденствие, душевно спасение на целия български народ”, каза митрополит Йоан, след което раздаде от Благодатния огън на всички вярващи, които да го занесат с мир в домовете си.

В Пловдив митрополит Николай поздрави стотиците миряни, събрали се в двора на катедралния храм "Света Богородица!"

Жителите и гостите на Велико Търново посрещнаха светлия християнски празник на хълма Царевец. Стотици се изкачиха до Патриаршеската църква на хълма. Пасхалната света литургия започна в 23.30 часа.

Негово превъзходителство великотърновският митрополит Григорий изнесе Благодатния огън пред църквата „Възнесение Господне” точно в 24.00 часа

Малко след полунощ и Сливенският митрополит Йоаникий поздрави стотиците бургазлии с Възкресение Христово в храм „Св. Богородица” в центъра на града.

Православието е спасяваща вяра и Христос изпраща Свещения огън, за да утвърждава вярата”,

каза в празничното си слово дядо Йоаникий.

Днес - 20 април, Великден, неделя, последният ден от Страстната седмица, службите ще проължат. Патриарх Неофит ще отслужи т.нар. Второ Възкресение в столичния храм "Св. Неделя" от 11 ч.