Десетки хиляди поклонници в Йерусалим очакват Благодатния огън

Всяка година Благодатният огън слиза в навечерието на православния Великден

Десетки хиляди поклонници ще се молят за слизането на Благодатния огън в храма „Възкресение Христово”, построен върху Божия гроб в Йерусалим, предаде ИТАР-ТАСС.

Всяка година Благодатният огън слиза в навечерието на православния Великден. Първото сведение за чудото датира от IV век.

Тази година католическият и православният Великден съвпадат, поради което в Йерусалим в момента има голямо струпване на католически и православни поклонници, въпреки, че западната църква не признава слизането на Благодатния огън.

За да бъде изключена всякаква човешка намеса, в църквата „Възкресение Христово” предварително гасят всички свещи и факли. Много рано сутринта в Кувуклията, построена над мраморното ложе, където е лежало тялото Господне се извършва проверка за наличие на източници на огън.
След това в помещението се поставя незапалена ламбада, след което помещението се запечатва в присъствието на израелски полицаи.

Всяка година след слизането на Благодатния огън по свръхестествен начин йерусалимският патриарх го раздава на пратениците на всички православни църкви и вярващите.

Според традицията, в деня, когато Благодатният Огън не слезе, ще бъде последен за хората в храма, а самият храмът ще бъде унищожен. Затова поклонниците обикновено вземат причастие преди да влязат в светия храм.