Жълт код за обилни валежи е обявен за 16 области за утре

Максималните температури ще са в доста широки граници

Жълт код за обилни валежи е обявен за 16 области за утре, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Предупреждението е обявено за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София–област и София-град. За останалата част от страната не са прогнозирани опасни метеорологични явления, пише „Фокус”.

Жълт код означава, че времето е потенциално опасно. В тези области се очакват валежи с количества между 15 и 30 литра на квадратен метър.

През нощта времето над Западна България ще остане облачно и дъждовно, докато над Източна облачността ще намалее до ясно време. В източната половина от страната ще духа слаб южен вятър. Минимални температури предимно между 4° и 9°, по морския бряг до 11°, в София 5°.°. Такава е прогнозата за времето на НИМХ.
Утре времето над Западна България ще се задържи без промяна – облачно и дъждовно. Над Източна ще бъде предимно слънчево, но главно в следобедните часове и през нощта срещу неделя ще има увеличения на облачността и на места ще превали – предимно слаб дъжд. Южният вятър в източната половина от страната временно ще се усили.

Максималните температури ще са в доста широки граници – от 6-7° в Югозападна България до 17-18° в Източна, в София около 7°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, главно по-късно през деня. Само на отделни места ще превали слабо. Ще духа умерен, временно и селен юг-югоизточен вятър. Максимални температури по крайбрежието 13° - 16°. Температурата на морската вода е 11°-12°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Вятърът ще е умерен и силен, предимно от юг-югозапад. Максимална температура на 1200 метра - около 5°, на 2000 метра - около минус 1°.