Номинацията на Пеевски е безобразие!

България ще си понесе последствията

Номинацията на Делян Пеевски за евродепутат е безобразие, коментира водачът на листата на „АБВ” за евроизборите Ивайло Калфин пред телевизия Bulgaria On Air.

По думите му предложението е демонстрация на определени хора от управляващата коалиция, че могат да правят, каквото си поискат.  Той посочи, че вече има реакции в ЕС на номинацията, които били изключително негативни.

„След като правим напук и натрапваме хора, които преди това са ги писали в докладите, то България ще трябва да си понесе последствията,” заяви Калфин.
ДПС номинира човека Пеевски, а не сатанизирания му образ.

Той коментира и кризата в Украйна и решението на групата на социалистите да не подкрепи предложението за санкции срещу Русия. По думите му няма смисъл Европейският съюз да заплашва с нещо, което след това не може да приложи. Той допълни, че няма единна позиция в ЕС за санкциониране на Русия заради Крим.

Калфин отбеляза още, че предвид факта, че Украйна дължи над 2 млрд. евро на Русия, заплахата от спиране на доставките на газ е реална. При евентуално блокиране на доставките е застрашена и българската икономика, коментира евродепутатът.

Той допълни, че цената на газа ще се повиши с около 40- 50%, ако бъде установена техническа възможност за внасяне на втечнен газ от Гърция. По думите му, дори България да започне да внася значително по-скъп газ от южната ни съседка, други страни от ЕС няма да се откажат да внасят руски газ.

„Германия например няма да спре „Северен поток”, коментира Калфин.

Той посочи, че преди години е предложил да се въведе общ енергиен пазар на ЕС и общо договаряне на цените. Редица страни обаче не са били съгласни, тъй като имат договорени значително по-ниски ставки за доставка на газ от Русия.