Путин няма амбиции за Аляска, било студено

Президентът на Русия предупреди за възможни прекъсвания на газ за Европа

“Фаина Ивановна, драга, за какво ви е Аляска?”- така Путин отговори на въпрос на руска пенсионерка възможно ли е присъединяване на Аляска към Русия, пише "24 часа". “Ние сме северна страна. 70% от нашата територия са Север и Крайният Север. Аляска да не би да е южно полукълбо? Също е студено. Нека да не се разпалваме", каза Путин. “Хиляди квадратни километри, хиляди, са били продадени за 7,2 милиона. Вярно, злато. Сега еквивалентът може да се сметне, разбира се, но е евтино”, заяви Путин. Той допълни, че му е известно, че някои руснаци на шега наричат Аляска “Айс Крим”.

Това стана по време на пряка линия на руския президент с гражданите, която се проведе за 12-и пореден път днес. Държавният глава на Русия говори почти 4 часа и успя да отговори на 85 запитвания.

Владимир Путин за пръв път публично призна, че маскираните военни в Крим, наричани зелените човечета, които за 48 часа превзеха ключовите институции, са били военни от руската армия.

Един от въпросите беше кои всъщност са “зелените човечета”, както иронично започнаха да наричат анонимните военни. “В разговор с чуждестранните колеги не съм скривал, че нашата задача се състоеше в това да осигурим свободно волеизявление на жителите на Крим. За да няма танкове и добре въоръжени с автоматично оръжие”, обясни Путин. В отговор на друг въпрос Путин подчерта, че в Югоизточна Украйна няма руски военни. “Това е пълна глупост. В Източна Украйна няма никакви подразделения, няма специални служби, няма инструктори”, заяви той.

Путин предупреди и за възможни прекъсвания в доставките на газ в Европа. Русия е готова още месец да чака Украйна да плати газовия си дълг и моли Запада да се включи в процеса на уреждането му, заяви той.

По време на разговора президентът направи изявление за сегашния генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, с което предизвика моменталната реакция на пакта. Путин каза, че докато бил премиер на Дания, Расмусен тайно записал и разпространил тяхна частна среща. “Оказва се, че той е носел диктофон, тайно е записал нашия разговор, а след това го публикува в пресата. Не можах да повярвам на ушите и очите си”, каза Путин.

“Тези обвинения са абсолютна безсмислица. При мандатите си като премиер на Дания г-н Расмусен никога не е носил диктофон, за да записва срещите си с господин Путин или с когото и да е”, заяви говорителката на алианса Оана Лунджеску пред Ройтерс.

Руските спецслужби не се занимават с масово подслушване на гражданите на страната, това е незаконно - така Путин коментира въпрос на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, зададен във видеообръщение. “Вие сте бивш шпионин, така че ще говорим на професионален език. Усилията на разузнаването ни са стриктно регулирани от закона”.

На въпрос дали иска да бъде президент до края на живота си, държавният глава отговори “Не”. Той отклони въпроса кога ще представи първа дама на страната и се пошегува: “Първо трябва да омъжа бившата си съпруга Людмила Александровна, а после да помисля и за себе си”.