Интеркапитал Маркетс получи одобрение за откриване на клон в Полша

КФН в страната вписа новия клон в своя регистър на инвестиционните посредници, два месеца, след като българската одобри откриването му

На 16 Април полската Комисия за финансов надзор е вписала клон на "Интеркапитал Маркетс" АД в своя регистър на инвестиционните посредници, опериращи на територията на Полша чрез клон. Това става около два месеца, след като българската КФН одобри искането на Интеркапитал за откриване на клон в Полша. Толкова е законовият срок според полското законодателство, в който полският регулатроен орган трябва да се подготви за упражняване на надзор върху новия клон. Оттук нататък официалното начало на дейността на клона е решение само на Интеркапитал. "Ние се подготвяме усилено от няколко месеца и очакваме клонът да бъде напълно готов за работа с клиенти до месец", коментират от компанията.

В Полша Интеркапитал Маркетс ще предлага своите услуги по изпълнение на сделки с финансови инструменти, както на физически лица и фирми, така и на местни институционални клиенти. От миналата година компанията въведе нова платформа за търговия – ICM Infront – която предоставя възможост за подаване на поръчки за търговия с финансови инструменти, котирани както на местни (полски или български), така и за международни борси и пазари.

"В съчетание с дългогодишното ни партньорство с KAS BANK, водеща европейска банка специализирана в обслужване на сделките с ценни книжа с над 200 години опит, ICM Infront ни позволява да предоставим първокласни услуги на нашите клиенти за всички водещи финансови пазари по света".

Повечето инвестиционни посредници в България и в Полша изискват откриването на две отделни сметки за местни и чужди пазари и предлагат две различни палтформи за търговия, като най-често тази за чуждестранните пазари е предоставена от чужд брокер по схемата white-label. Услугата ICM Infront на Интеркапитал е различна и позволява търговия на местни и чуждестранни пазари през една сметка и една платформа. Клиентите могат да захранват сметката си в местна валута и след това сами решават кога да превалутират салдата.

Техническото решение е доставено от Infront, Норвегия; те са софтуерна компания, която е и дистрибутор на котировки и пазарна информация за над 50 пазара по света. Платформата на Infront е интегрирана в реално време със системите за обслужване на клиенти на Интеркапитал. Това прави много от процесите автоматизирани, което пък позволява да се подобри качеството на услугата и да се минимизират операцрионните рискове. За клиентите на Интеркапитал в България и в Полша това означава по-добра услуга и по-ниски комисионни за търговия.
Според много пазарни професионалисти в Полша платформата за търговия ICM Infront e сред най-добрите предлагани на пазара там. Освен това, в момента Интеркапитал е единственият посредник предоставящ напълно работещо и функционално решение за търговия от мобилни устройства, чрез Infront Mobile.