Само чрез преговори и дипломация може бъде разрешена украинската криза

Преговорите в Женева трябва да посочат пътя към истинския, а не показен диалог за бъдещето на Украйна

Събитията в югоизточна Украйна са отговор на местното население на заплахите на нелегитимната власт в Киев и националистите да използват сила. Това заяви Владимир Путин по време на пряката линия с руските граждани, предаде БНР. 

Руският  президент определи събитията в Киев от края на февруари като антиконституционен преврат и въоръжено завземане на властта. Вместо да започнат диалог, от Киев изпратиха своите назначенци губернатори в източните региони и това предизвика недоволството на местното население, което започна да организира протести. Вместо да осъзнаят, че в украинската държава става нещо нередно и да направят опит за диалог, властите в Киев изпратиха срещу гражданското население танкове и авиация. Това е още едно много сериозно престъпление на днешните киевски управници, посочи Путин и изрази надежда, че те ще осъзнаят в каква пропаст тласкат страната. 

Коментирайки днешните преговори в Женева Путин подчерта, че те трябва да посочат пътя към истинския, а не показен диалог за бъдещето на Украйна. Само чрез преговори и чрез средствата на дипломацията може бъде разрешена украинската криза, подчерта руският лидер. Той за пореден път категорично заяви, че в източна Украйна няма никакви руски военни или други подразделения и че въоръжените отряди там  са от местни жители, които защитават своята земя. 

Русия никога не е планирала присъединяването на Крим, но е трябвало да действа извънредно в създалата се ситуация, при която народът на Крим взе решение за своето самоопределение в условия на застрашена сигурност, заяви Владимир Путин по време на 12-та поред пряка линия с  руските граждани. 

Предварително към него бяха отправени около 2,5 милиона въпроса по телефона, чрез SMS и интернет. Специалната програма се излъчва директно от всички държавни радио и телевизионни програми, като за първи път в този своеобразен диалог с руския президент днес участват и жителите на новия руски регион Крим.