Трудно ще се стигне до лицата, написали чужди имена и ЕГН-та

Главният прокурор Сотир Цацаров призна, че много трудно ще се стигне до лицата, написали чужди имена и ЕГН-та в подписките за регистрация на партии и коалиции за участие в предстоящите европейски избори

Въпреки това прокуратурата ще положи усилие да ги открие, защото става дума за престъпление, беше категоричен Цацаров, цитиран от БНР. Той съобщи, че се увеличава броят на жалбите за фалшиви имена и ЕГН-та в подписките.

След вчерашната среща на прокуратурата, ЦИК и Комисията за защита на личните данни е било договорено в държавното обвинение да бъдат препратени всички сигнали, постъпили в Централната избирателна комисия, в които се съдържат данни за престъпление и на които подателят може да бъде идентифициран.

Трудността, според Сотир Цацаров, идва от факта, че подписите се събират на различни места в цялата страна. Опитът да се стигне до конкретния извършител започва първо с идентифициране на регионите, откъдето идват фалшифицираните подписи. После ще се търси кой е положил в подписката фалшиво име, ЕГН и подпис.

В коментар за възможността да се проверяват иманата в сайта на ЦИК Сотир Цацаров каза, че е съгласен с мнение, изразено от адвокат Александър Кашъмов, че това би дало възможност на недобросъвестни работодатели да проверят партийното пристрастие на своите служители.

До края на деня на интернет страниците на ЦИК, Комисията за защита на личните данни и прокуратурата ще бъде публикувано общо становище за администрирането на сигнали за неправомерно използване на лични данни.

Междувременно се оказа, че в Интернет може да бъде открито ЕГН-то почти на всеки, включително на първите хората в държавата.