От 10 до 100 хиляди е глобата за злоупотреба с лични данни

Най-късно до сряда сутринта Комисията ще проведе първото си заседание в новия състав и веднага ще започне с проверка на жалбите за злоупотреба с лични данни

От 10 хиляди до 100 хиляди лева е размерът на санкцията, която Комисията за защита на личните данни може да налага на партиите и коалициите, които са злоупотребили с личните данни на българските граждани, без тяхното съгласие, при подадените в ЦИК списъци за подкрепа за участието им в евроизборите. Това заяви във вторник в кулоарите на парламента новоизбраният председател на комисията Венцислав Караджов, цитиран от БНР.

Караджов уточни, че най-късно до сряда сутринта Комисията ще проведе първото си заседание в новия състав и веднага ще започне с проверка на жалбите за злоупотреба с лични данни.

Действително има изтичане на лични данни. Това изтичане на лични данни трябва да бъде спряно и ще се предприемат действия от страна на комисията, в обхвата на нейната компетентност. Законът предвижда достатъчно големи санкции за администраторите на лични данни за партиите, инициативните комитети. В случай, че се установи, че някой от администраторите на лични данни от тези лица, които вече изброихте, ще бъдат санкционирани. За администраторите беше обявено от 10 хиляди до 100 хиляди лева санкция, и би следвало да се наложи такава в случай, че се установи. След като извършим проверка на събраните данни, след като извършим проверка по жалбите, по информацията, която съберем, ще излезнем с конкретно решение.