Секира за народа! 20% по-високи сметки за ток!

Цените на електроенергията за бита ще се повишават

Това прогнозира в лекцията си по време на семинар за журналисти, организиран от електроразпределителното дружество ЧЕЗ, независимият енергиен експерт и председател на УС на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска, съобщи БТА.
На въпрос от журналисти с колко трябва да бъдат увеличени цените на електроенергията, за да бъде покрит недостигът на средства в системата, Диловска каза, че не знаем точно колко са задълженията в системата, за да може това да се изчисли.
За НЕК се говори за задължения между 1 и 4 млрд. лв., отбеляза Диловска.
Тя коментира, че ако трябва да бъдат покрити само разходите за зелена енергия, които НЕК посочва като дължими от трите ЕРП - въпросните 350 млн. лв., то цената на тока ще трябва да се увеличи със 7%. Ако обаче трябва да се покрие недостиг на средства от 1 млрд лв., то крайната цена ще трябва да се увеличи с 20%, изчисли Диловска.
Моята теза е, че ако ДКЕВР се яви на поправителен и върне цените на нивото от 2012 г., преди трите намаления с общо 15%, това ще бъде една добра първа крачка към стабилизация на сектора, заяви Иванка Диловска.